Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina

“Zapadne zemlje se okreću same sebi, što će najviše pogoditi građevinare te metaloprerađivačku i tekstilnu industriju“

Objavljeno: 05.05.2020. zagorjeinternational

Prilikom primopredaje zaštitne opreme koju je za članice zagorske Obrtničke i Gospodarske komore osigurala Krapinsko – zagorska županija, čelnici Obrtničke komore KZŽ i HGK Županijske komore Krapina komentirali su aktualnu gospodarsku situaciju na području županije, najavivši, u najmanju ruku, izazovnu gospodarsku godinu pred nama.

Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško rekao je kako, unatoč crnim prognozama, za divno čudo do sada nije došlo do drastičnog zatvaranja obrta, štoviše, čak se otvorilo i nešto novih, pa se nada da bi broj obrta na području županije čak mogao ostati isti.

Među najpogođenijima korona krizom su pak izvoznici, što je na vlastitoj koži osjetio i predsjednik HGK ŽK Krapina, inače direktor poduzeća Stražaplastika.

Supstitucija poslova

– Izvoznici su na početku bili najpogođeniji, s obzirom na to da je gotovo bio nemoguć izvoz u Austriju, Sloveniju, pa čak i Italiju, a sada su problem Srbija, Makedonija te Bosna i Hercegovina. Zapadne zemlje se sada okreću same sebi, sve poslove koje su do sada davali nama, u nedostatku drugih poslova, sada će obavljati sami. To će najvjerojatnije prvo osjetiti radno intenzivni izvoznici, dakle, oni koji nemaju proizvod koji je rijedak i teško zamjenjiv. To su primjerice tekstilna industrija, građevinarstvo i metaloprerađivačka industrija. Raste i cijena transporta zbog dužeg putovanja jer kamion košta po danu. Prijevoz jeftinih proizvoda više neće biti isplativ. Zato, ono što već duže vrijeme govorim, u našoj županiji će se morati napraviti supstitucija nekih poslova. Vjerojatno ćemo polako morati zaustavljati neke poslove koje smo tradicionalno radili i zamijeniti ih nekim isplativijima, dohodovnijima, tržišno potentnijima i poslovima koji su transportabilni. Jer ako vam cijena transporta poraste na 10 do 20 posto iznad vrijednosti robe na kamionu, tada više niste konkurentni. Zato moramo svi staviti glave skupa i pokušati pronaći rješenje da iz te krize izađemo bolji i drugačiji, da bismo kasnije u neku novu krizu ušli spremni, s proizvodima koji nisu lako zamjenjivi na tržištu – rekao je Grilec, dodavši i kako će se ipak učiniti sve da se spase radna mjesta.  

Zaustavljanje investicija

– Pad izvoza se dogodio, a ono što nisu prodali u ožujku, travnju i djelomično u svibnju, sigurno nećemo moći prodati u srpnju i kolovozu, kada počinju godišnji odmori. Kad je kriza, ono za čime možete posegnuti jest otpustiti ljude, smanjiti plaće ili zaustaviti investicije. Naravno, mi svi najradije posežemo za ovim trećim. Tako ćemo i mi u županiji presložiti prioritete, dakle, napraviti podjelu na ono što se mora i odgoditi ono što se može – najavio je Grilec. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba