KZŽ donirala zaštitnu opremu za zagorsku Obrtničku i Gospodarsku komoru

DONACIJE VRIJEDNE PREKO 200 TISUĆA KUNA: “Prioritet su oni obrti i poduzeća koji su u ponedjeljak otvorili svoja vrata“

Objavljeno: 05.05.2020. JJ

U Krapini je održana primopredaja zaštitnih maski, vizira, rukavica i dezinficijensa za Obrtničku komoru KZŽ i Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Krapina. Zaštitna sredstva osigurala je Županija.

– Za travanj bilježimo pad prihoda od poreza na dohodak za oko 19 posto, što je na mjesečnoj razini oko 850 tisuća kuna. Ako bi se taj trend, recimo, nastavio i sljedećih osam mjeseci, izgubili bismo sedam milijuna kuna izvornih prihoda, stoga ćemo, naravno, morati dobro posložiti prioritete da bismo sve projekte koje smo si zacrtali, pogotovo one europske projekte i projekte vezane uz otvaranje novih radnih mjesta, mogli dovršiti u ovoj godini ili ih barem ne zatvoriti. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti. Moram zahvaliti poduzetnicima i obrtnicima koji nisu mogli raditi zbog koronavirusa, a jedan malo doprinos Krapinsko – zagorske županije je upravo ova donacija, za Gospodarsku komoru prva, a za Obrtničku komoru druga po redu. Za Obrtničku komoru Krapinsko – zagorske županije tako smo ukupno do sada osigurali 20 tisuća maski, 30 tisuća rukavica, 300 zaštitnih vizira i 300 litara dezinfekcijskih sredstava, a za Hrvatsku gospodarsku komoru Županijsku komoru Krapina 6400 maski, 14 tisuća rukavica, 280 litara tekućine i 280 zaštitnih vizira – otkrio je župan Željko Kolar, koji je posebno zahvalio Josipu Grilecu, predsjedniku HGK ŽK Krapina i direktoru poduzeća Stražaplastika, koje je sponzoriralo 120 plastičnih kanistera za dezinfekcijsku tekućinu koja će biti podijeljena onima kojima je to potrebno.

Steći povjerenje

Kolar je dodao i kako će se u narednom razdoblju trebati donositi odluke na temelju procjena i prema prioritetima, a prioritet će svakako biti ulaganje u gospodarstvo i poljoprivredu te očuvanje radnih mjesta.

Predsjednik OKKZŽ Davor Pleško zahvalio je Županiji na vrijednoj donaciji.

– Od ponedjeljka su nam počeli raditi frizeri, kozmetičari i druge djelatnosti koje su posebno ugrožene i mislim da će im dobro doći to što ne moraju kupiti ovu zaštitnu opremu. Još jednom apeliram na sve da paze i na sebe i na druge jer to nam je najpotrebnije u ovom trenutku. Sa zdravljem će krenuti i gospodarska aktivnost i sve ono što nam je nedostajalo u protekla dva mjeseca. Zajednički možemo prebroditi krizu i krenuti u nove pobjede i osvajanje tržišta – istaknuo je Pleško, a s njime se slaže i Josip Grilec.

– Na muci se poznaju junaci i ja vjerujem da ćemo svi zajedno, u suradnji sa Županijom, uspjeti vratiti zagorsko gospodarstvo na put kojim je kročilo u 2019. godini. Ove nas godine zasigurno očekuje zamjetan pad. Zasigurno ćemo svi osjetiti recesiju koja se javlja čak i u Njemačkoj, a svi smo barem djelomično okrenuti prema toj zemlji koja na neki način predstavlja gospodarski motor Europe. Čak i kad potrošnja krene, vjerojatno će biti teško steći povjerenje, zato su ova zaštitna sredstva koja su nam danas donirana dobrodošla, jer mi ćemo morati stvoriti povjerenje. Svatko od nas mora štititi sebe da bi ujedno zaštitio drugoga. Pogotovo su specifični zaštitni viziri, koje gotovo nigdje ne možete kupiti, stoga smatram da su upravo oni najvrjedniji poklon koji smo dobili zahvaljujući Županiji, a koja je proizvodnju sama organizirala preko Srednje škole Krapina – rekao je Grilec.

3D printer

Župan Kolar je najavio i da je naručen još jedan 3D printer za proizvodnju zaštitnih vizira.

– Prema sadašnjim kapacitetima, dakle, bez tog četvrtog 3D printera, svaki će tjedan 500 vizira biti spremno za Gospodarsku i Obrtničku komoru. Osigurali smo i materijal za izradu za sljedećih mjesec i pol dana, naručili smo i sljedeću rundu, tako da naši obrtnici i poduzetnici mogu biti sigurni da ćemo osigurati odgovarajući broj zaštitnih sredstava. Cijena zaštitnih sredstava na tržištu je drastično skočila, vrijednost donacija koje smo do sada dali našoj Obrtničkoj i Gospodarskoj komori je preko 200 tisuća kuna, ali s obzirom na to da sada pada broj zaraženih, morat će pasti cijena. No, ono što sigurno mogu najaviti jest da ćemo svaki tjedan imati spremnu novu količinu zaštitnih vizira – najavio je Kolar.

Pleško je otkrio kako su trenutno prioritet one grane obrtništva koje su u ponedjeljak otvorile svoja vrata, dakle, frizeri, kozmetičari i još neke uslužne djelatnosti, kojima će zaštitna sredstva biti distribuirana putem udruženja obrtnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba