DANAS JE BLAGDAN SVETOG FLORIJANA

VATRU GASI, BRATA SPASI: Vatrogasci slave svoj dan. Čestitamo vam, vi ste naši heroji!

Objavljeno: 04.05.2020. zagorjeinternational

Blagdan Svetog Florijana, sveca kojemu se kršćanski narod kroz duga stoljeća molio za pomoć protiv pogibelji od ognja, poplava i drugih nepogoda, slavi se 4. svibnja, a vatrogasci ga slave kao svog zaštitnika. Znamo ulogu vatrogasaca: čuvati svaku imovinu, materijalna dobra od požara i elementarnih nepogoda, braniti ljudske živote. Iz toga vidimo kolika je hrabrost, plemenitost i ljubav tih ljudi na djelu, koji su svoj uzor pronašli u svojem svecu koji se isto tako založio za druge.

Godine 1991., odnosno nakon proglašenja slobodne i samostalne Hrvatske, Sveti Florijan se vraća u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne postrojbe. Prihvaća se opet Dan Svetog Florijana, a vatrogasci pronalaze stare vatrogasne zastave s likom Svetog Florijana, štuju ga, obnavljaju njegove kipove i slike. Tradicionalno, od tada u bedekovčanskoj župnoj crkvi Svete Barbare članovi društava Vatrogasne zajednice Općine Bedekovčina štuju svog zaštitnika i obilježavaju svoj dan.

Tako je bilo i ove nedjelje, ali ovaj put ne uz uobičajeni protokol, ne onako kako su to mislili prirediti za proslavu 30. obljetnice hodočašća.

–  Epidemiološka situacija i stanje izvanrednih okolnosti s koronavirusom to nam nisu dozvolili. Tradicija se ipak nastavila zahvaljujući i Nacionalnom kriznom stožeru koji je odobrio održavanje misa uz određena pravila ponašanja. Štovanje se obavilo uz nazočnost delegacije vatrogasaca iz DVD-a Bedekovčina i DVD-a Brestovec Orehovički iz VZO Bedekovčina te vjernika, štovatelja i prijatelja, uz pridržavanje svih propisanih mjera, na otvorenom crkvenom parkiralištu crkve Svete Barbare u Bedekovčini – kazali su u VZO-u Bedekovčine.

Vatrogasce je pozdravio župnik, velečasni Željko Horvat, koji je naglasio spremnost vatrogasaca i humanost njihova poziva – pomoći ljudima u nevolji. Osvrnuo se na značaj Svetog Florijana kao Sveca i njegov životni put, a zatim je služio misu za sve vatrogasce, kao i njihove preminule kolege.

Predsjednik vatrogasne zajednice Općine Bedekovčina Željko Odak pozdravio je sve nazočne te istaknuo značaj štovanja Svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca, kao i posebnost i opasnost vatrogasnog poziva te ulogu vatrogasaca u ovom izrazitom teškom vremenu epidemije koronavirusa. Čestitao je nazočnim vatrogaskinjama i vatrogascima, a putem njih svim vatrogascima praznik i zahvalio im na njihovom predanom radu u obavljanju vatrogasne djelatnosti i radu u njihovim društvima.

– Želim svima obilje sreće i zdravlja, sabranosti i znanja da odgovore na sve izazove i zadatke koji će pred njih doći tijekom godine, jer ih građani trebaju i na njih najozbiljnije računaju, da im pomognu kod požara, poplava, suša, elementarnih nepogoda i drugih nedaća – kazao je Odak.

Blagdan Svetog Florijana tradicionalno najavljuje svibanj – Mjesec zaštite od požara u RH. To je uvijek mjesec pojačanih preventivnih aktivnosti, ali i značajnih manifestacija u vatrogastvu diljem Lijepe naše, pa tako i u Vatrogasnoj zajednici općine Bedekovčina.

Tekst i obrada : Željko Odak

FOTO: Tomica Gulija

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba