OBLJETNICA VRO-a "BLJESAK": Incident u Okučanima

MILANOVIĆ: Ja u tome ne želim sudjelovati. PLENKOVIĆ: Njegovo je pravo da ode, naša obveza da ostanemo

Objavljeno: 01.05.2020. zagorjeinternational

Ovogodišnje obilježavanje operacije ”Bljesak” u Okučanima održalo se sukladno aktualnoj situaciji vezanoj uz epidemiju koronavirusa i uz poštivanje preporučenih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite. Njome je nakon četiri godine okupacije oslobođena zapadna Slavonija te je uspostavljen nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Uz predsjednika Republike Zorana Milanovića, tu je bio i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, admiral Robert Hranj te posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general Marijan Mareković, dok su uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na obljetnicu došli i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

No obilježavanje „Bljeska“ nažalost je obilježio incident. Kako piše 24 sata, u jednom trenutku sudionik obljetnice se skinuo u odoru sa znakom ZDS-a što je razljutilo predsjednika. 

– Ja u tome ne želim sudjelovati. To je namjerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću sudjelovati. Premijera i predsjednika sabora razumijem, oni moraju – izjavio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković komentirao je Milanovićev odlazak.

FOTO: Facebook VL

– Shvatio sam to, kratko smo porazgovarali kad smo tu svi došli. Njemu je očito netko javio da je netko imao majicu HOS-a. To je njegova odluka, vidjeli ste da je prije nekoliko dana kazao za ploču koja više nije u Jasenovcu da je treba baciti, ali mi  smo uvijek poštovali branitelje. Mi nikad ne bismo rekli da se neka ploča gdje su imena branitelja treba baciti. Njegovo je pravo da ode, naša obveza da ostanemo – rekao je Plenković. 

Uz njega i Milanovića, na zajedničkom paljenju svijeća i polaganju vijenca kod spomen obilježja “Kristalna kocka vedrine” sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

– Žao mi je što se dogodila ova situacija, mislim da to nije bilo primjereno. Svojom izjavom u Jasenovcu je otvorio opet ideološke prijepore i to nije dobro. Svoje političke stavove moramo iznositi na drugim mjestima, a ovdje dajemo poštovanje onima koji su nas branili. Nije fer da on sad prenosi odgovornost na organizatore. Ne znam zašto ima potrebe otvarati te ideološke prijepore u ovom trenutku – komentirao je Jandroković. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba