Varaždinsko bučino ulje osvojilo dva zlata na natjecanju u Bruxellesu

“Sada i na svjetskoj razini imamo službenu potvrdu vrhunske kvalitete Varaždinskog bučinog ulja“

Objavljeno: 29.04.2020. JJ

Varaždinsko bučino ulje osvojilo je čak dvije zlatne medalje na prestižnom svjetskom natjecanju Monde Selection u Bruxellesu. Ulja Andreje Petrović iz Varaždina i Matije Patrčevića iz Nove Vesi Petrijanečke dobila su zlatne medalje za kvalitetu na 59. svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection.

Time je kvaliteta Varaždinskog bučinog ulja potvrđena i na uglednom međunarodnom natjecanju, na koje je ove godine bilo prijavljeno više od 3200 proizvoda iz više od 100 država. Istaknuto je to i na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače, na kojoj su bili župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, savjetnica i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek, kao i osvajači zlata, Matija Patrčević i Andreja Petrović.

Rigorozna analiza

– S posebnim ponosom mogu reći da sada i na svjetskoj razini imamo službenu potvrdu vrhunske kvalitete Varaždinskog bučinog ulja. Oba naša predstavnika osvojila su zlatne medalje koje im je na svjetskoj izložbi za 2020. godinu dodijelio međunarodni institut za kvalitetu iz Bruxellesa, koji je osnovan još 1961. godine. Nismo ni bili svjesni kvalitete koju imamo, a koja se prvo potvrdila na našoj Međunarodnoj izložbi Alpe – Adria, gdje je bučino ulje Andreje Petrović osvojilo zlato, a ono Matije Patrčevića titulu šampiona. Nakon toga smo izniman uspjeh postigli ove godine na prvoj međunarodnoj “utakmici“ izvan Hrvatske, u St. Andräu u Austriji, gdje je ulje Vladimira Kurteka proglašeno šampionom, a osvojili smo čak šest zlatnih medalja. Na svjetsku izložbu u Bruxelles su uz potporu Županije prijavljena samo dva uzorka bučinih ulja najnagrađivanijih proizvođača, a oba su osvojila zlatnu medalju za kvalitetu. Čestitam Andreji Petrović i Matiji Patrčeviću – istaknuo je župan Čačić.

Napomenuo je da je Varaždinsko bučino ulje, jedino hrvatsko zaštićeno bučino ulje, ujedno i prvo ulje iz Hrvatske koje je ikad dobilo zlatnu medalju na prestižnom natjecanju u Bruxellesu, a poznato je koliko su cijenjena hrvatska maslinova ulja.

Varaždinsko bučino ulje je na natjecanju Monde Selection, kao i ostalih 3200 prijavljenih proizvoda, bilo podvrgnuto rigoroznoj analizi, testiranju i kušanju.

– Na Monde Selectionu naša bučina ulja ocjenjivala je komisija koju čine ugledni profesionalci, kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske Kulinarske akademije, sveučilišni profesori, kemijski inženjeri i nutricionisti. Komisija je iznijela niz pohvala na račun Varaždinskog bučinog ulja, od izgleda boce, vizualnog izgleda i mirisa ulja, pa do okusa i arome. Ponosni smo što je Komisija za našu originalnu bocu dala ocjenu “superiornog izgleda“, dok su za dizajn naljepnice naveli da je “elegantan i vizualno privlačan“. Pohvalili su i sam okus kao “ugodan i skladan“, a teksturu kao “zaokruženu i profinjenu“. Fantastične ocjene! – s ponosom je rekao Čačić.

“Zlatni proizvođači“

Ponos nisu krili ni “zlatni“ proizvođači.

– Čast mi je i zadovoljstvo zahvaliti Varaždinskoj županiji i gospodinu Radimiru Čačiću na podršci u proizvodnji i u promociji naših proizvoda. Imamo malo poljoprivredno gospodarstvo u kojem se nalazi naša obiteljska uljara. Nakon što smo bili šampioni na izložbi Alpe – Adria u Varaždinu 2018., potom osvojili zlato u Austriji, sada nakon nagrade u Bruxellesu, možemo reći da bučine koštice prerađujemo u “zlatna ulja“ – rekao je Matija Patrčević iz Uljare Agroprom, ujedno predsjednik Udruge Varaždinsko bučino ulje.

Andreja Petrović je otkrila da je zajedno sa suprugom u proizvodnju bučinog ulja krenula prije deset godina, kao apsolutni početnik.

– U tih deset godina smo puno griješili te zaključili da, želimo li dobar proizvod na tržištu, moramo neprestano učiti, u čemu nam kontinuiranu podršku daje Varaždinska županija. Dobili smo niz nagrada, a ova u Bruxellesu je kao “šećer na kraju“ te nam je poticaj da se i dalje bavimo ekološkom proizvodnjom Varaždinskog bučinog ulja – istaknula je Andreja Petrović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba