Međunarodni je dan plesa

FOLKLORAŠI BEZ FOLKLORA NE MOGU: Pogledajte prvi virtualni nastup KUD-a Lobor

Objavljeno: 29.04.2020. JJ

Međunarodni dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja. Inicijativu je pokrenuo UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI, a spomenuti je datum izabrao zbog toga što je to dan rođenja začetnika modernog baleta i jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja obilježavanja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

U Krapinsko – zagorskoj županiji iznimno se njeguje folklorni ples, pa su mnogi mladi, ali i oni u nešto zrelijim godinama, okupljeni u kulturno – umjetnička društva, u kojima kroz glazbu, pjesmu i ples u narodnim nošnjama, čuvaju i njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu te je prenose s generacije na generaciju. Među članovima Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ, svoju plesnu folklornu sekciju imaju KUD-ovi Golubovec, Lobor, “Lovro Ježek“ Marija Bistrica, “Ljudevit Gaj“ Mače, Pregrada, “Zlatko Baloković“ Krapinske Toplice, Belec, Đurmanec, “Horvatska“ Velika Horvatska, Mihovljan, Sveti Križ Začretje, Laz, “Matija Gubec“ Gornja Stubica te Ansambl Zabok.  

No, zbog COVID-a 19, stalo je sve, pa tako i umjetnost. Nema okupljanja, što znači da nema ni proba ni nastupa. Čekaju se neka sretnija vremena, pa je i ovogodišnji  Međunarodni dan plesa obilježen ponešto drugačije – u četiri zida.

Upravo tako obilježili su ga i članovi KUD-a Lobor, koji su snimili svoj prvi virtualni nastup i podijelili ga na svojoj Facebook stranici.

U novonastaloj smo se situaciji primorani naviknuti na sasvim neočekivan način života i odreći se mnogih svakodnevnih aktivnosti, no jedno je sigurno – folkloraši bez folklora ne mogu (ili ne žele 🤭)Ovim vam putem predstavljamo naš prvi nastup u virtualnom obliku 💪Dio naših vrijednih folkloraša odlučio je napraviti mali online nastup aranžiran od strane naše drage voditeljice Katarine Sente ❤️🔊🎼: Zagorski drmeš, instrumental (LADO)®️Aquarius Records

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo Lobor u Utorak, 28. travnja 2020.

U nastavku vam donosimo i nekoliko “memova“ koji su osvanuli na spomenutoj Facebook stranici, a najbolji su dokaz da ni korona ne može slomiti bečarski duh. 🙂

Nismo ni stigli posaditi rogozek, a već smo morali spremiti nošnje u ormare 😥Što se mora, nije teško, stoga nam sad ne…

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborČetvrtak, 19. ožujka 2020.

Pa dej me naj… 🙄😂 #ostanidoma

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborPonedjeljak, 30. ožujka 2020.

Pa nemreš mi to delati 😐😏 #ostanidoma

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborPetak, 3. travnja 2020.

Ekipa koja h travnju slavi rođendan stvarne ima sreće… Ivo, sretan ti rođendan! ❤️ Kam same peš z penezi koj buš prišparal jer neš častil… 🤔🤣

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborPonedjeljak, 6. travnja 2020.

Karantena dan 264. 🤣

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborSubota, 18. travnja 2020.

I ja idem da ja vidim svoju Đurđicu ❤️Svim Đurđama, Đurđicama, Jurama i Jurica od srca želimo sretan imendan! 🥂🥳

Objavljuje Kulturno umjetničko društvo LoborČetvrtak, 23. travnja 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba