Obrtničkoj komori KZŽ donirano 10.000 kirurških maski, 10.000 rukavica, 100 vizira i 100 litara dezinficijensa

Sljedeća donacija obrtnicima ponovo u ponedjeljak, a subvencionirat će im se i kamate na kredite, dok će tradicijski obrti dobiti po 5000 kuna pomoći

Objavljeno: 27.04.2020. Alen Brodar

Danas je prema Obrtničkoj komori KZŽ usmjereno 10.000 kirurških maski, 10.000 rukavica, 100 vizira i 100 litara dezinfekcijskog sredstva, kako bi se zagorskim obrtnicima koji su počeli raditi pomoglo da imaju dovoljno opreme za početak za sebe i svoje kupce. U ponedjeljak će ići sljedeća donacija – još 10.000 maski, 20.000 rukavica i 500 litara dezinficijensa, od čega 400 litara za prostore, a 100 litara za dezinfekcije ruku, najavljeno je.

– Moram se zahvaliti Županiji na donaciji ovoj za potrebe obrtnika koji su danas otvorili svoje radnje i počeli funkcionirati, jer svaka kuna koja je došla kroz doniranu opremu, možda će ostati u blagajni obrtnika, koji će ih pokušati iskoristiti nekako drugačije u ovo krizno vrijeme. Distribucija zaštitne opreme ići će putem pripadajućih Udruženja obrtnika. Želio bih i apelirati na one koji rade da maksimalno slušaju Nacionalni stožer i primjenjuju mjere koje su nužne za očuvanje svih nas zajedno, jer s dobrim epidemiološkim nalazima prije ćemo svi zajedno početi normalno funkcionirati. Vjerujem da će se korak po korak otvoriti tržište i da ćemo svi skupa moći zaraditi i nadoknaditi propušteno u ova dva mjeseca – zaključio je predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško.

– Danas sam donio i odluku oko uvjeta za potpisivanje kreditnog potencijala od 30 milijuna kuna s HBOR-om, kako bi KZŽ subvencionirala kamatu s jedan posto, a s istim takvim zahtjevom ćemo ići prema svim našim jedinicama lokalne samouprave. Naime, ako je kredit dugoročan, kamata je veća od dva posto, a naša intencija je da subvencioniramo tih dva posto, kako bi naši obrtnici mogli podići kredit bez kamata. Također, za tradicijske obrte koji su bili zatvoreni najavljujem jednokratnu novčanu naknadu od po 5000 kuna. Popis tih obrta radili smo u suradnji s našom Obrtničkom komorom i to ćemo realizirati unutar sljedećih mjesec dana, a bit će tu još mjera koje ćemo nakon sastanaka u narednom razdoblju donositi kao pomoć našem obrtništvu i poduzetništvu – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba