Ususret Danu općine Stubičke Toplice, razgovarali smo s načelnikom Josipom Beljakom

“Najveći projekt ove godine je rekonstrukcija prometnice u Ulici V. Nazora, stiže širokopojasni internet, a krenut će i rekonstrukcija dijela tržnice“

Objavljeno: 26.04.2020. Jelena Jazbec

Stubičke Toplice 27. travnja obilježavaju svoj Dan. Unatoč tome što će svečana sjednica Općinskog vijeća ove godine izostati, s načelnikom Josipom Beljakom razgovarali smo o aktivnostima koje su obilježile proteklih 365 dana, ali i o planovima u budućem razdoblju.

Nabrojite nam najznačajnije projekte na području općine u proteklih godinu dana?

Svakako najveći i najznačajniji projekt u proteklom razdoblju bila je izgradnja reciklažnog dvorišta. Projekt ukupne vrijednosti više od 4,5 milijun kuna, od čega je 85 posto prihvatljivih troškova financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije. Radi se o jednom od najmodernijih reciklažnih dvorišta u RH, otvorenje je bilo krajem rujna i možemo reći da su ga stanovnici općine odlično prihvatili, sudeći prema količini otpada koji se tamo odlaže. Drugi veliki projekt koji je završen prošle godine u lipnju, je rekonstrukcija i modernizacija javne rasvjete, kojim su zamijenjene stare svjetiljke novim LED svjetiljkama. Ukupno je na cijelom području općine zamijenjeno 877 svjetiljki, vrijednost projekta iznosi malo manje od dva milijuna kuna i financiran je kreditom HBOR-a. Dovršeno je i izvanredno održavanje nerazvrstane ceste u Strmcu Stubičkom, kojim je cesta proširena, izgrađen potporni zid te je cesta presvučena novim asfaltom. Ukupna vrijednost tih radova bila je 408.000 kuna, od čega je 158.000 kuna dobiveno iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU prema Programu podrške brdsko-planinskim područjima. Također je izgrađena i javno – prometna površina – nerazvrstana cesta Zeleni gaj, dužine 130 metara, vrijednosti 136.000 kuna. U redovno održavanje komunalne infrastrukture uloženo je više od milijun kuna.

Koliko ste sredstava iz EU fondova povukli? Jeste li zadovoljni količinom sredstava koja je došla na područje vaše općine?

U prošloj godini oko 4,5 milijuna. Za nas je otežavajuća okolnost što se općina Stubičke Toplice prema koeficijentu razvijenosti nalazi u sedmoj skupini razvijenosti. Na osnovu toga dobivamo manje bodova prilikom prijave na natječaj i teže prolazimo. Također i postotak samofinanciranja u našem slučaju je znatno viši nego kod JLS-ova iz nižih skupina. Sve to znatno opterećuje proračun i morali bismo se kreditno zaduživati, što nam svakako u ovome trenutku nije poželjno. Takvu opciju moramo “sačuvati“ za naša dva najznačajnija projekta u budućnosti, a to su proširenje osnovne škole i izgradnja sportske dvorane.

Postoje li projekti koje ste morali obustaviti zbog epidemije koronavirusa? Radi li se trenutno nešto na području vaše općine?

Sigurno da će se određeni projekti morati na neko vrijeme odgoditi. Također i neke manifestacije, bilo odgoditi ili organizirati u nešto skromnijoj varijanti. Što se tiče projekata za koje su nam odobrena sredstva sufinanciranja, ona će se svakako nastaviti.

Koliko je epidemija okrznula vaš proračun? Može li se već sada govoriti o procjenama iznosa tih nepredviđenih troškova?

Teško je iznašati bilo kakve brojke u ovome trenutku. Sve ovisi o dužini trajanja epidemije. No, već sada znamo da će posljedice na proračun biti znatne, vjerojatno nekoliko stotina tisuća kuna. Rebalansom ćemo “ispeglati“ stavke, odrediti prioritete, a ostalo ćemo morati prebaciti za sljedeću godinu.

U jeku trenutne krize, usudite li se planirati buduće projekte i aktivnosti? Što biste željeli ostvariti, odnosno, koji projekti će morati/moći ići dalje?

Naravno, moramo i želimo ići dalje s našim projektima, pogotovo onima za koje su nam odobrena sredstva sufinanciranja. Radi se o implementaciji najsuvremenije opreme za Wi-Fi pristupne točke na javnim mjestima, kojim ćemo osigurati besplatan pristup internetu na širem području centra općine. Zatim idemo sa realizacijom rekonstrukcije dijela tržnice koji je u vlasništvu Općine, radi se o otvorenom dijelu te sanitarnim prostorijama. Nadamo se da ćemo time malo oživjeti sam prostor tržnice, koji je godinama zapostavljen i ne pruža uslugu građanima kakvu bi mogao. Najveći projekt ove godine bila bi rekonstrukcija prometne površine za poboljšanje sigurnosti cestovnog prijevoza u Ulici Vladimira Nazora, za koji nam je po natječaju MUP-a odobreno 500.000 kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.500.000 kuna, što znači da ćemo za preostali dio morati osigurati vlastita sredstva, ukoliko se ne ukaže prilika za još nekim izvorom sufinanciranja. U planu je i izrada projektne dokumentacije za sportsku dvoranu. Također, sa ŽUC-om je dogovorena izgradnja kružnog toka kod župnog dvora, natječaj je proveden i nadamo se skorom početku radova. Ima još mnogo planova, ali, nažalost, nečega ćemo se morati trenutno odreći i pričekati bolje dane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba