Varaždinska županija pokrenula projekt dostave dnevnih toplih obroka

SURADNJA ZA PET: Školske kuharice pripremaju obroke od proizvoda lokalnih OPG-ova, a gerontodomaćice i vatrogasci ih dostavljaju

Objavljeno: 23.04.2020. JJ

Varaždinska županija je u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije te Vatrogasnom zajednicom Varaždinske županije počela provoditi  projekt “Dostava dnevnih toplih obroka starijim osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja“. Projekt se počeo provoditi u srijedu, a o samoj inicijativi, sadržaju projekta te o njegovom trajanju, govorili su na press konferenciji koordinatorica projekta Natalija Martinčević, ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac te zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Ivica Labaš,  ravnatelj Osnovne škole Ivanec Dražen Jagić, a predstavljanju projekta nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za  zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Zvjezdana Fulir te Andreja Jagačić iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

Program “Zaželi“

– S obzirom na to da smo kao Županija i kao Turistička zajednica u ovim okolnostima sada spriječeni provoditi cijeli niz programa, projekata i aktivnosti koje su za ovo razdoblje bile pripremljene i planirane, odlučili smo naše resurse, i ljudske i financijske, usmjeriti na sasvim drugačije projekte. Jedan od tih projekata započeo je jučer, a radi se o projektu besplatne dostave toplih obroka osobama narušenog socijalnog ili zdravstvenog stanja. Naime, ja sam osjećala dužnost i potrebu da se u ovim vremenima prijavim kao volonterka u Crveni križ i pritom sam odmah uspostavila odličnu suradnju i komunikaciju s ravnateljem Buđanovcem i gospođom Andreom Jagačić i tako sam u razgovoru s njima došla na ideju da pokušamo pokrenuti projekt besplatne dostave toplih obroka našim u ovom trenutku najugroženijim građanima. Od ideje do realizacije prošlo je malo više od tjedan dana, tako da mogu reći da smo svi zajedno zaista u rekordno brzom roku uspostavili jedan vrlo kompleksan projekt. Korisnici projekta su zapravo korisnici dvaju programa koje provodi Županija, a to su program “Pomoć u kući“ i program “Zaželi“, a projektu su se priključile i općine Petrijanec, Cestica, Vinica, Bednja i Donja Voća, koje samostalno provode program “Zaželi“. U tim programima već su po jasnim kriterijima određene osobe koje su slabijeg imovinskog stanja, nepokretne, slabo pokretne, teško bolesne ili pak žive u staračkim samačkim domaćinstvima – rekla je Martinčević, dodavši kako su u ovo doba epidemije i svih mjera koje se provode, za te osobe nastupile dodatne otežavajuće okolnosti.

– Nema javnog prijevoza pa im je dodatno otežano kretanje, njihove obitelji često ne mogu do njih, a ključne su preporuke upravo za starije osobe da ne izlaze iz svojih kuća, što znači da je u ovom trenutku za njih nabava i spremanje hrane dodatno otežano. Hrana se priprema u našim osnovnim školama, kojima je osnivač Županija, a koje su sada, kao što znate, prazne. Mi smo sada zauzeli kuhinje i zaposliti kuhare i kuharice osnovne škole Ivanec, Novi Marof i Ludbreg koje su zaduženi za pripremati i pakiranje hrane. Hranu distribuiraju u svojim vozilima naša dobrovoljna vatrogasna društva, pa koristim priliku da zahvalim vatrogascima, a tamo gdje se dobrovoljna vatrogasna društva nisu odazvala, posao distribucije odradili su djelatnici Županije. Zahvaljujem i općinama Bednja, Lepoglava i Cestica koje su same osigurale dostavu. Zahvaljujem i Općoj bolnici Varaždin, koja je na dispoziciju stavila gospođu Ljerku Šebečić, koja je osmislila kvalitetne i zdrave obroke te pripremila sve narudžbe. Važno je naglasiti kako smo  za sve namirnice kontaktirali naše OPG-ove, kod kojih smo kupili krumpir, zelje, bučino ulje i još neke namirnice. Posebno zahvaljujem OPG-u Cafuk na donaciji zelja, te OPG-u Šincek na donaciji jaja. Dakle, vodili smo brigu da u projekt uključimo domaće proizvođače i time pomognemo i njima – rekla je Martinčević te dodala kako će projekt trajati trideset dana, a hrana će se dostavljati tri puta tjedno, ponedjeljkom, srijedom i petkom.

13 DVD-ova

– Osobno sam se jučer uvjerila u kvalitetu projekta, jer sam na lokaciji ludbreškog područja, zajedno s gerontodomaćicom Liljanom podijelila obroke u Ludbregu, Ludbreškim Vinogradima, Hrastovskom, Globočecu – zaključila je Martinčević.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša  Buđanovac zahvalio je Županiji.

– Ovo je zaista lijepa akcija, ljudi su zadovoljni i prihvatili su ovo. Kao što ste čuli, mnogi naši sugrađani su nemoćni, ne mogu ići u trgovine i ovo im puno znači. Hvala Županiji, želim pohvaliti i istaknuti 30 gerontodomaćica iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije te 20 gerontodomaćica iz Ludbrega koje su dale svoj obol – rekao je Buđanovac, dok je Ivica Labaš rekao kako su vatrogasci uvijek na raspolaganju.

– U projektu sudjeluje 13 dobrovoljnih vatrogasnih društava, odnosno, vatrogasnih zajednica gradova i općina, s otprilike 50 vatrogasaca, a već u startu javili su se još neki DVD-ovi koji će se priključiti, poput Svetog Đurđa. Princip je da po jedan vatrogasac vozi kombi vozilo i gerontodomaćicu koja dijeli tople obroke krajnjim korisnicima – istaknuo je  Labaš.

Ravnatelj OŠ Ivanec Dražen Jagić, koji se obratio u ime prisutnih ravnatelja, izrazio je čast što škole sudjeluju u ovome projektu.

– Kuharice su se rado odazvale, ionako pripremaju ukusnu hranu i mislim da će svi biti zadovoljni. U ovo vrijeme koronavirusa, zaista nam je drago što sudjelujemo u ovom projektu i hvala Županiji na pozivu. Tu smo i za daljnje akcije – rekao je Jagić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba