A koje su knjige vama promijenile, odnosno obilježile život?

PRVA VIRTUALNA NOĆ KNJIGE U RH: Evo što su pripremili u Gradskoj knjižnici Zlatar

Objavljeno: 23.04.2020. JJ

Danas se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Naime, 23. travnja simbolični je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K.Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.

Kultura čitanja

“Noć knjige“ manifestacija je pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često ne baš lijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to pružaju Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Ove godine, zbog epidemije koronavirusa, “Noć knjige“ će se u Hrvatskoj po prvi puta održati u virtualnom obliku, a u obilježavanje se uključila i Gradska knjižnica Zlatar. Kako je tema ovogodišnje “Noći knjige“ “Knjige koje su mijenjale svijet“, zlatarska Gradska knjižnica pitala je svoje članove: “Koje su knjige vama promijenile, tj. obilježile život?“

Virtualna izložba

U mnoštvu dobivenih odgovora, našli su se naslovi: “Biblija“, “Siddhartha“, “Lišće na mjesečini“, “Fališ mi“, “Divlje guske“, “Derviš i smrt“, “Meni je svaki dan nedjelja“, “Vraćen u život“, “U vama je moć“, “Nedostaje, ne dosta je“, “Pčelarstvo“, “Heidi“, “Zeko Vjeko odlazi na spavanje“…

U suradnji s likovnom grupom OŠ Kuršanec Čakovec i njihovom učiteljicom likovne kulture Idom Domišljanović, za “Noć knjige 2020.“ pripremljena je i virtualna izložba likovnih radova. Najdraži likovi iz knjiga ovog su puta naslikani u sklopu nastave na daljinu.

Izložbe se mogu pogledati na Facebook stranici Gradske knjižnice Zlatar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba