NIŠTA OD JESTIVIH INSEKATA U RH: Trgovački lanac istog dana povukao s polica hranu baziranu na kukcima

NAŠLI SE U PREKRŠAJU: “Stavljanje takve hrane na hrvatsko tržište nije dopušteno“

Objavljeno: 18.04.2020. zagorjeinternational

– Umjesto čipsa, grickaj cvrčke, umjesto ćevapčića, neka se na tvom tanjuru nađe burger od kukaca – napisali su u novom katalogu trgovačkog lanca Kaufland najavivši da se u njihovoj ponudi od četvrtka, 16. travnja, može pronaći hrana bazirana na kukcima, poput proteinskog snacka s kukcima, hrskavih cvrčaka sa začinima ili pak cvrčaka prelivenih čokoladom.

Kako piše Jutarnji list, trenutačno u svijetu svakodnevno dvije milijarde ljudi doista konzumira više od 2000 različitih vrsta insekata i njihova prodaja na policama hrvatskog trgovačkog lanca uopće ne bi bila sporna, kad bi u Hrvatskoj bila legalna.

Naime, Kaufland se našao u prekršaju, s obzirom na to da insekti u Hrvatskoj nisu legalna hrana za konzumaciju, potvrdili su za Jutarnji list iz Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te Državnog inspektorata.

Nisu na listi

– Načelno, stavljanje spomenute hrane na tržište kod nas nije dopušteno. Cvrčci nisu na listi nove hrane EU, a jednako tako ne postoji nacionalni propis na nivou RH kojim bi takvo što bilo odobreno, no neke su zemlje tu proizvodnju i promet dopustile nacionalno, poput Belgije i Nizozemske, do donošenja nove regulative EU, pa se i pristup toj vrsti hrane u određenoj mjeri razlikuje od zemlje do zemlje. U Hrvatskoj, kao i u većini članica EU, taj dio još nije zakonski reguliran, shodno tome i ne postoje objekti koji bi bili odobreni za proizvodnju takve hrane – rekli su u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede.

Naposlijetku, Jutarnji je list doznao da su istog dana, dakle, 16. travnja, svi proizvodi od kukaca u Kauflandu povučeni iz prodaje. Naime, prema neslužbenim informacijama, Državni je inspektorat zaprimio prijavu o reklamiranju i stavljanju na tržište insekata za prehranu.

Konzultacije u tijeku

– S obzirom na to da su konzultacije s Ministarstvom zdravstva u tijeku, 16. travnja navedeni su proizvodi povučeni iz prodaje. Nismo upoznati s informacijom da je podnesena prijava Državnom inspektoratu, ali u slučaju inspekcijskog nadzora Kaufland će, kao i uvijek, dostaviti svu traženu dokumentaciju i očitovanje nadležnim tijelima – odgovorili su za Jutarnji list iz Kauflanda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba