ŠTO SE TO DOGODILO U STUBIČKIM TOPLICAMA?

Covid pozitivan još jedan pacijent (86) otpušten iz bolnice u Stubičkima – do sada zarazio još tri člana obitelji i pomoćnicu?

Objavljeno: 18.04.2020. zagorjeinternational

Iako je na jučerašnjoj press konferenciji povodom posjeta ministra zdravstva Vilija Beroša, održanoj u Krapini, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Ivan Lipovac rekao da je COVID pozitivna samo jedna pacijentica (82) Specijalne bolnice Stubičke Toplice koja je puštena na kućnu njegu, portal Ni Zagorje Malo ponovno tvrdi drugačije.

Oni su, tvrde, otkrili još jedan sličan slučaj, ovog puta u Zagrebačkoj županiji. Jednog su 86-godišnjaka, naime, iz bolnice otpustili 2. travnja u jutarnjim satima, dakle, kada  još nisu imali službeno potvrdu o zarazi medicinske sestre, no, piše spomenuti portal, znali su da se čeka rezultat testiranja.

Oni su znali, ali obitelj 86-godišnjeg pacijenta o tome nije imala pojma.

– Sin i snaha otišli su po dedu. Nitko ih nije upozorio da ga moraju  staviti u samoizolaciju, nisu im rekli da sumnjaju da se u bolnicu  uvukao virus, da čekaju rezultate, ništa. Niti su im se javili kasnije,  sutradan, za tri dana. To je toliko neodgovorno da ne možemo vjerovati –  ispričao je za Ni Zagorje Malo blizak član obitelji koja je sada, zahvaljujući ovom propustu, zaražena.

Izbjegavali temu?

Obitelj je tek 7. travnja u medijima čula da koronavirus preko jedne medicinske sestre ušao u bolnicu. Dva dana kasnije snaha (53) i unuka (20) spomenutog pacijenta dobile su simptome i testiranje je pokazalo da su COVID pozitivne. Nakon njih, simptome su počeli pokazivati i 86-godišnji pacijent i njegov sin. Obojica su pozitivni, ali imaju blažu sliku.

– Nema dvojbe, virus je djed donio iz Stubičkih toplica. Ne znamo  jesu li svjesni što su svojim prešućivanjem napravili. Pa mi smo  kontaktirali sa susjedima. S obzirom na to da je djed operirao kuk, trebala  nam je pomoć pri presvlačenju i kupanju. Zaražena je i pomoćnica – očajni su članovi obitelj.

Rezultate testiranja još čekaju unuk i njegova supruga te troje susjeda.

A na jučerašnjoj press konferenciji ta se tema nekako suptilno željela izbjeći – ravnatelja bolnice nije bilo, župan se nije oglasio, pa su slučaj tek šturo komentirali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo.

Ravnatelj Krunoslav Capak rekao je da se na nacionalnoj razini ne bave lokalnim slučajevima, a epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac je, čini se, malo promijenio ploču, s obzirom na to da portal Ni Zagorje Malo tvrdi da im je u prvoj izjavi u četvrtak rekao da su u bolnici u Stubičkim Toplicama od epidemiologa dobili upute da ne otpuštaju nikoga, no, nisu poslušali.

– Dobili su upute da ne otpuštaju nikoga, tako im je rečeno. Nažalost, ispalo je drugačije, pa postoji mogućnost širenja zaraze. Zašto  su ljude slali doma, to morate pitati ravnatelja – rekao je Lipovac za Ni Zagorje Malo.

Bliski kontakti

U petak je pak rekao drugačije.

– Kad smo otkrili da je medicinska sestra COVID pozitivna, detektirali smo bliske kontakte te je pacijentima koji nisu imali bliske kontakte rečeno da mogu ići kući, dok je kod ostalih 30-ak pacijenata koji su bili na tom odjelu, odmah napravljeno testiranje. Oni kojima su nalazi bili negativni, a obitelji su izrazile želju da skrbe o njima, pušteni su kući. Ostalo je nekoliko ljudi, a prijepor je nastao samo oko jedne pacijentice koja je otišla kući. Popodne, odnosno, navečer, dobili smo, naime, informaciju da je ta osoba dobila temperaturu. Dakle, sve se odvijalo u suradnji s našim Zavodom za javno zdravstvo i bolnicom – rekao je Lipovac, dodavši kako nitko od drugih pacijenata nije do sada razvio simptome, a trenutno je u bolnici u Stubičkim Toplicama još devet pacijenata.

Ravnatelj je pak za Ni Zagorje Malo demantirao Lipovca, tvrdeći da su sve radili po uputama.

Dakle, pitanja su u petak postavljena i pred odgovornima u Županiji, i pred odgovornima u resoru zdravstva, no pravog odgovora nije bilo. Kada će javnost doznati je li se u slučaju Stubičkih Toplica dogodio propust, i ako jest, TKO JE KRIV i hoće li za to netko odgovarati? 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba