A očekuje se još i više

Zahtjev za odgodu plaćanja kredita podnijelo gotovo 30.000 hrvatskih građana i 9500 poduzetnika

Objavljeno: 16.04.2020. zagorjeinternational

Zahtjev za mjeru odgoda plaćanja kredita dosad je podnijelo 29.926 građana i 9436 poduzetnika. Najveći broj zahtjeva odnosi se na nenamjenske kredite, a manji udio zahtjeva se odnosi na stambene kredite.

– U ovom trenutku za mjere odgode plaćanja prijavilo se gotovo 40.000 građana i poduzetnika, a s obzirom na to da su procedure za podnošenje zahtjeva nedavno pokrenute, očekujemo da će ta brojka znatnije rasti. Banke u skladu s postojećim modelom imaju mogućnost pojedinačno pristupati svakom zahtjevu i vjerujem da će pronaći zadovoljavajuća rješenja za klijente koji su najviše pogođeni ovom krizom – rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

Model odgode plaćanja kreditnih obveza u trajanju do 6 mjeseci fleksibilan je i u skladu s praksama Europske unije. Za najugroženije sektore poput turizma, mogućnost trajanja moratorija proširena je do sljedeće turističke sezone.Tijekom moratorija klijentima se ne naplaćuje glavnica i kamata. Obračunava se isključivo redovna kamate bez zateznih kamata i ostalih troškova koji se pojavljuju prilikom redovitog ugovaranja moratorija na kreditne obveze.

Trošak solemnizacije nije u nadležnosti banaka te banke od tog troška ne zarađuju. Hrvatska udruga banaka pozvala je nadležne institucije da razmotre mogućnosti smanjivanja troškova solemnizacije.

– Treba naglasiti da je u ovom kontekstu potrebno sagledati sveukupnost situacije te je ekonomskoj sferi i bankama kao krvotoku svakog gospodarstva, potrebno pristupati pažljivo, uvijek vodeći računa o očuvanju njihove stabilnosti. Destabiliziran financijski sustav ne bi mogao osigurati podršku izlasku iz krize niti bi imao kapacitet za pomoć onima kojima je to najpotrebnije u ovoj situaciji kazao je Adrović. (af)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba