Zbog koronavirusa mnogi su, čini se, ostali doma

U ožujku u KZŽ bilo 32 posto manje prometnih nesreća, 63 posto manje stradalih nego lani i, na sreću, bez poginulih

Objavljeno: 14.04.2020. JJ

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske u ožujku su obavili očevid kod 42 prometne nesreće, što je za 32,3 posto manje nego u ožujku prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 11 nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba zadobila teške, a 12 osobe lakše ozlijede, dok je u 31 prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta.

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreće s ozlijeđenim osobama u padu su za 52,2 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta je u padu za 20,5 posto.

Od 20 do 40

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba manje je za 66,7 posto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 62,5 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradalo 13 osoba, što je za 62,9 posto manje nego u ožujku 2019. godine. Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj je dobnoj skupini stradalo sedam sudionika, od kojih je svih sedam osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je također bilo životne dobi od 20 do 40 godina (43 sudionika).

Nepropisno kretanje vozila kolnikom najčešći je uzrok prometnih nesreća. Devet nesreća ili 21,4 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog nepropisnog kretanja vozila kolnikom. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je slijetanja vozila s ceste i udara vozila u parkirano vozila, s po devet nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je utorak s devet obavljenih očevida, a najsigurnija je bila srijeda, s tri obavljena očevida. Kritično vrijeme tijekom dana bilo je razdoblje između 7 i 8 sati, s pet obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između ponoći i 1 sat, između 3 i 4 sata, između 5 i 6 sati, između 11 i 12 sati, između 21 i 22 sata i između 23 i 24 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 86 sudionika od kojih je 14 sudionika ili 16,3 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 62 prometne nesreće sudjelovalo 142 sudionika, od kojih je 17 ili 12 posto bilo pod utjecajem alkohola. U ožujku ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 56 osoba ili 39,4 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 4,3 posto.

Brzina i pojas

Policijski službenici PU krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u ožujku evidentirali 1211 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 548 prekršaja, što iznosi 45,3 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa (117) i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (60). Utvrđena su i 53 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 28 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 14 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 11 prekršaja odbijanja alkotestiranja, šest prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta te četiri prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba