Njemački znanstvenici tvrde:

“U svijetu je registrirano samo šest posto zaraženih od koronavirusa, a zapravo se radi o desecima milijuna zaraženih diljem svijeta“

Objavljeno: 11.04.2020. zagorjeinternational

Znanstvenici njemačkog Sveučilišta Göttingen u svojoj najnovijoj studiji o pandemiji koronavirusa tvrde kako je u svijetu registrirano samo šest posto zaraženih, dok je stvarni broj zaraženih višestruko veći i broji desetke milijuna ljudi diljem svijeta, piše Večernji list.

Pola milijuna u Njemačkoj

Christian Bommer i Sebastian Vollmer u svojoj studiji objavljenoj u mjesečniku “The Lancet Infectious Diseases“ tako za Njemačku procjenjuju kako je zadnjeg dana prošlog mjeseca zapravo imala skoro pola milijuna zaraženih, a ne 60 tisuća, koliko je iznosio službeni broj, a SAD vjerojatno više od 10 milijuna. Kada je riječ o Italiji, njemački stručnjaci smatraju kako je u toj zemlji zaraženo oko tri milijuna ljudi, u Španjolskoj pet milijuna, a u Velikoj Britaniji oko dva milijuna.

Znanstvenici ističu kako nisu sve zemlje podjednako uspješne u detektiranju zaraženih. Za  Njemačku kažu da je u tom pogledu relativno uspješna, jer je detektirala nešto više od 15 posto svojih zaraženih, dok je broj detektiranih zaraza u Italiji i Španjolskoj znatno manji – 3,5, odnosno 1,7 posto. Sjedinjene Američke Države s 1,6 posto detektiranih zaraza i Velika Britanija s 1,2 posto u tom su poslu još neuspješnije.

Poboljšanje kapaciteta

Autori studije smatraju kako je neadekvatno i kasno testiranje u odnosu na prijavljene i potvrđene slučajeve jedan od razloga velikog broja žrtava u Italiji i Španjolskoj u odnosu na Njemačku, stoga pozivaju zemlje da poboljšaju svoje kapacitete za otkrivanje novih infekcija, kako bi onda mogli izolirati zaražene pacijente te otkriti i izolirati njihove kontakte. U protivnom, poručuju, virus će ostati neotkriven i onda je izbijanje novog vala zaraze samo pitanje vremena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba