TIHOMIR PREMUŽAK

‘Vladine mjere su dobre, ali trebalo bi ukinuti ili smanjiti parafiskalne namete’

Objavljeno: 09.04.2020. zagorjeinternational

Vladine mjere su dobre, no mislim da bi trebalo nastaviti s njima na način da se ukinu ili smanje parafiskalnih nameti kao što su komunalne naknade i dr. Parafiskalni nameti su još uvijek vrlo visoki i značajno opterećuju hrvatske poslodavce, a pogotovo u situaciji kad su ostali bez prihoda ili su im značajno smanjeni. Također, država mora spriječiti nekontrolirani domino efekt koji se može stvoriti ukoliko eskalira dobro nam poznata stara navika neplaćanja računa za isporučene usluge ili robe, istaknuo je predsjednik Izvršnog odbora HUP- Podružnice Varaždin, Tihomir Premužak, koji je ujedno i predsjednik uprave Vetropack Straže.

Premužak kaže kako u ovim trenucima trebamo biti solidarni. To znači da se ne može očekivati da samo privatni sektor podnese teret ove krize. Zbog toga smatra kako treba provesti reformu javnog sektora koja bi rezultirala jeftinijim, efikasnijim i modernijim državnim administrativnim aparatom.

– Situacija s koronavirusom nam je pokazala kako je mnoge stvari moguće vrlo brzo i efikasno mijenjati – poput digitalizacije i pojednostavljenja poslovnih procesa. Moramo nastaviti u tom smjeru, reorganizirati cjelokupni državni sektor, sustav lokalne samouprave, uključujući županije i općine kao i državna poduzeća – kaže Premužak.

Dodaje kako bismo na krizu oko koronavirusa trebali gledati kao šansu i naučiti iz nje.

– Kriza je, nažalost, dokazala da smo totalni ovisnici o uvozu, pa i to da se ne možemo sami prehraniti. To je za svaku zemlju izuzetno opasno. Zbog toga moramo aktivirati naše poljoprivredne resurse i provesti reindustrijalizaciju zemlje odnosno transformirati naše gospodarstvo iz rentijerskog u proizvodno – smatra Premužak.

Ističe kako je ovo dobro vrijeme da se naprave rezovi za koje su svi svjesni da su potrebni, kako bismo mogli što bolje i bezbolnije izaći iz krize, ali i kako bismo u budućnosti bili spremniji za nove izazove, javlja eVaraždin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba