UPOZORENJE GRAĐANIMA: Pojavile su se lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH

“Ne javljate se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva i ne odgovarajte na sumnjive mailove!”

Objavljeno: 08.04.2020. zagorjeinternational

Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije zaprimila je nekoliko dojava zabrinutih građana koji su na svoje mobilne uređaje i adrese elektroničke pošte zaprimali poruke i pozive od nepoznatih osoba. Utvrđeno je da se radi o pokušajima internetskih prijevara tzv. “vishing” i “phishing”, uslijed kojih se počinitelji lažno predstavljaju u ime tvrtki ili drugih osoba. Koristeći trenutnu situaciju nastalu epidemijom koronavirusa COVID-19, građane pokušavaju zaplašiti ili privući lažnim izjavama kako bi od njih prikupili osobne podatke ili ih naveli da izvrše uplate na inozemne bankovne račune ili novčanike kriptovaluta.
Posebno je naglašeno da su se pojavile lažne poruke elektroničke pošte u ime MUP-a RH, s naslovom Mup Sharepoint Files, koje sadrže maliciozne poveznice dok izgled navedene lažne poruke možete vidjeti u nastavku:

– Molimo građane da na navedene poruke ne odgovaraju te da se na pozive s nepoznatih inozemnih brojeva ne javljaju. Više informacija o “vishingu”, “phishingu” i različitim oblicima internetskih prijevara, kao i savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na OVOJ POVEZNICI, dok informativni letak sa savjetima o internetskoj sigurnosti u svom domu možete pogledati OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba