Još četiri nova slučaja COVID-a 19 u KZŽ – svi vezani uz Specijalnu bolnicu Stubičke Toplice

Evidentirani prvi slučajevi zaraze koronavirusom u Stubičkim Toplicama i Loboru

Objavljeno: 08.04.2020. JJ

U Krapinsko – zagorskoj županiji u protekla 24 sata evidentirane su četiri nove osobe pozitivne na COVID-19. Dvije su osobe s prebivalištem na području KZŽ, u Stubičkim Toplicama i Loboru, dok dvije osobe imaju prebivalište u Zaprešiću i Zagrebu. U KZŽ je, dakle, pozitivno 89 osoba, od čega 85 s prebivalištem na području županije.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije otkrio je kako do sada testirano 485 uzoraka, na tzv. COVID odjelu, gdje je osigurano 20 kreveta, trenutno leži 12 pacijenata, dok je šest izolacijskih jedinica gdje se uzimaju uzorci, puno, dakle, ondje se nalaze pacijenti koji čekaju rezultate testiranja. Vančina je otkrio i kako su svi pozitivni pacijenti u dobrom stanju.

Stanje u Pregradi

Ivan Lipovac, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, rekao je kako je do sada evidentirano 540 kontakata oboljelih na području KZŽ. U samoizolaciji su 34 zdravstvena djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, od čega dvoje pozitivnih, a pozitivno je i pet korisnika bolnice od njih 23 kojima su uzeti brisevi. Također, sve četiri osobe za koje je u posljednja 24 sata utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, vezane su uz Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama.

Na press konferenciji je bio i pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj, koji je izrazio sućut obitelji prvog COVID pozitivnog pacijenta (46) s područja KZŽ koji je preminuo, a bio je s područja grada Pregrade. Rekao je i kako se situacija na području Pregrade polako stabilizira, odnosno, da se ovih dana bilježi manji broj pozitivnih osoba.

Doktorica Marija Marković, pročelnica službe za internu medicinu OB Zabok, osvrnula se na situaciju koja se dogodila jučer, kada je na press konferenciji Stožera za civilnu zaštitu RH istaknuto da preminuli 46-godišnjak nije bolovao od kroničnih bolesnika, dok je kasnije stiglo priopćenje Stožera civilne zaštite KZŽ, u kojem je stajalo da je preminuli bio nepokretan uslijed posttraumatske tetraplegije te je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta.

Upućen s dokumentacijom

– Mi smo pacijenta zbrinjavali s 28. na 29. ožujka, u trajanju 12 do 13 sati, pacijent je bio u teškom općem stanju, spojen na respirator i intenzivno liječen, nad njime se bdijelo cijelu noć i on je u ranim jutarnjim satima upućen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Mi smo ga uputili sa svom dokumentacijom i podacima kojima smo mi u tom trenu raspolagali, i iz te je dokumentacije evidentno da se nije radilo o zdravom pacijentu, te se zato, u suradnji sa županijskim Stožerom, nakon ovog tragičnog ishoda, poslalo priopćenje – otkrila je Marković.

Od zagorskih COVID pozitivnih pacijenata, još se jedan nalazi u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, međutim, kako je rekao Vančina, prema njegovim informacijama, pacijent je stabilno i nije na respiratoru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba