Na pressici Stožera o preminulom Pregračanu (46)

ALEMKA MARKOTIĆ: Iz OB Zabok nismo dobili informacije o kroničnim dijagnozama pacijenta, ali to nije utjecalo na način liječenja

Objavljeno: 08.04.2020. JJ

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević“, na press konferenciji Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske osvrnula se na slučaj 46-godišnjaka iz Pregrade koji je preminuo u spomenutoj bolnici. Naime, na jučerašnjoj press konferenciji Stožera za civilnu zaštitu RH istaknuto je da preminuli 46-godišnjak nije bolovao od kroničnih bolesnika, dok je kasnije stiglo priopćenje Stožera civilne zaštite KZŽ, u kojem je stajalo da je preminuli bio nepokretan uslijed posttraumatske tetraplegije te je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta.

Rizični element

– U dokumentaciji koja je pristigla  zajedno s pacijentom koji je iz Opće bolnice Zabok stigao u teškom, besvjesnom stanju i na respiratoru, nije bilo informacije da ima neke pridružene kronične bolesti. Bile su tu dijagnoze o akutnom stanju bolesnika, koje su bitne za liječenje, ali ne i o ostalim kroničnim dijagnozama. Stoga sam jutros zamolila ravnateljicu Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije da nam omogući da dobijemo uvid karton i zdravstveno stanje preminulog pacijenta. Utvrđeno je da pored ove akutne dijagnoze COVID – 19, kod gospodina postoje i druge dijagnoze kroničnih stanja. Od svih tih bolesti jedna od tih dijagnoza se, prema dosadašnjim saznanjima o COVID-u, navodi kao rizični element te bolesti. Liječenje u intenzivnoj skrbi je bilo adekvatno i te informacije nisu mogle utjecati na liječenje – pojasnila je Markotić.

Na novinarsko pitanje je li propust bolnice što u dokumentaciji nisu bile navedene sve dijagnoze, Markotić je rekla kako su u OB Zabok korektno naveli sve akutne dijagnoze za razumijevanje stanja bolesnika i njegovo praćenje.

– S tim ili bez tih informacija mi bismo ga isto liječili, jedino bismo možda očekivali da ishod možda neće biti povoljan – zaključila je Markotić.

Upitno funkcioniranje

Ravnatelj Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je situaciju u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, gdje je utvrđeno nekoliko slučajeva zaraze koronavirusom.

– Koliko mi je poznato, pozitivne su dvije medicinske sestre i četiri pacijenta, dva su premještena u OB Zabok, dok se dva još nalaze u Specijalnoj bolnici te se trenutno radi na premještanju. To su osobe koje nemaju prebivalište na području Krapinsko – zagorske županije. Više zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji, pa se postavlja pitanje funkcioniranja tog odjela, ali je u tijeku rješavanje te novonastale situacije – rekao je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba