Obilježava se svjetski dan zdravlja, koji je ove godine posvećen medicinskim sestrama i primaljama

JOSIPA VDOVIĆ: Nakon gotovo 40 godina rada mogu reći – ovo je najljepši posao na svijetu

Objavljeno: 07.04.2020. Jelena Jazbec

Danas se obilježava Svjetski dan zdravlja, a ujedno i 72. obljetnice osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije. Obilježavanjem tog dana na globalnoj se razini svake godine želi ukazati na važnost određenog zdravstvenog problema i osvijestiti širu društvenu zajednicu. To je ujedno i prigoda za dodatnu promociju zdravlja, organiziranjem raznih događaja i javnozdravstvenih akcija. Ovogodišnji svjetski dan zdravlja posvećen je radu medicinskih sestara/tehničara i primalja. Cilj je osvijestiti zajednicu i donositelje odluka na važnu ulogu koju medicinske sestre i tehničari imaju u održavanju svijeta zdravim. Medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici nalaze se na čelu borbe protiv COVID-a 19, pružajući visokokvalitetno i uvažavajuće postupanje i njegu, vodeći računa o dijalogu u zajednici za rješavanje strahova i pitanja te, u nekim slučajevima, prikupljanje podataka za kliničke studije. Medicinske sestre i primalje imaju važnu ulogu u zdravstvenom sustavu. Svoj su život posvetile brizi za potrebite, pružaju kvalitetnu i sigurnu zdravstvenu njegu. To nam najbolje može potvrditi Josipa Vdović, glavna primalja i glavna medicinska sestra na Odjelu za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, koja će ove godine obilježiti 40 godina rada u struci.

Još devet milijuna

– Radi se o najljepšem poslu koji sam sama odabrala. Uzori su mi uvijek bile starije kolegice, a imala sam primalja i u obitelji. Nikad nisam požalila jer najljepše je raditi s trudnicama i djecom, zato bih sasvim sigurno, da ponovno biram, odabrala istu struku – otkrila nam je ova primalja s bogatim iskustvom.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svijetu je potrebno još devet milijuna medicinskih sestara i primalja da bi se do 2030. godine dosegla sveobuhvatna, univerzalna zdravstvena zaštita. Zato je Svjetska zdravstvena organizacija 2020. godinu proglasila Međunarodnom godinom medicinskih sestara.

– Istina je da u brojnim zdravstvenim ustanovama diljem Republike Hrvatske nedostaje školovanih primalja, a veliki je hendikep to što je studij za primalje u Zagrebu zatvoren, pa naše kolegice moraju putovati u Rijeku da bi stekle zvanje prvostupnica, a od prošle godine i zvanje magistra primaljstva – otkrila nam je Josipa Vdović.

Suzbijanje pandemije

Povodom Svjetskog dana zdravlja, razgovarali smo i s Rajkom Furešom, voditeljem Odjela za ginekologiju i porodništvo OB Zabok, koji je još jednom želio apelirati na građane da se pridržavaju mjera Stožera civilne zaštite vezano uz suzbijanje širenja COVID-a 19.

– Pridržavajte se odluka o socijalnom distanciranju te higijenskih mjera koje su najvažnije u prevenciji pandemije. Općenito povodom Svjetskog dana zdravlja pozivam sve ljude da nastoje živjeti zdravo, što znači, pravilno se hraniti, baviti se tjelovježbom i izbjegavati stres, što je najbolja zaštita imunološkog sustava – poručio je Fureš, koji će ove godine, odlukom Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije, dobiti plaketu za iznimno postignuće u protekloj godini.

– Naravno da je to posebno sretan događaj za mene. Velika mi je čast i priznanje što je Županijska skupština prepoznala moje dosadašnje djelovanje i naravno da će mi to biti poticaj za daljnji, još kvalitetniji rad. Neka ova moja nagrada bude u čast svim mojim pacijenticama – rekao je Fureš.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba