Tko (ne) treba e-Propusnicu?

Izdane posebne upute za zdravstvene i žurne službe, OPG-ove i vozače teretnih vozila

Objavljeno: 04.04.2020. JJ

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izdao je posebne upute vezane uz e-Propusnice za zdravstvene i žurne službe i OPG-ove te kretanje vozača teretnih vozila.

Medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore te članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine. Također, e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

E-propusnice za potrebe OPG-ova izdaje Ministarstvo poljoprivrede, a zahtjev se podnosi putem linka koji je objavljen na internetskoj stranici Ministarstva. Prilikom podnošenja zahtjeva obavezno je navesti razlog zbog kojeg se traži i razdoblje za koje se traži, a koje ne može biti duže od 14 dana. Ako se traži izdavanje e-Propusnica za članove OPG-a, može se podnijeti zahtjev za nositelja OPG-a i maksimalno do 50 posto članova OPG-a. Ako se traži izdavanje e-Propusnice za samoopskrbna poljoprivredna domaćinstva, zahtjev se može podnijeti za nositelja i maksimalno još jednog člana domaćinstva, koji mora imati istu adresu prebivališta kao i nositelj. Ako OPG traži izdavanje e-Propusnice za sezonske radnike, zahtjev podnosi nositelj OPG-a, dok zahtjev za e-Propusnice za nužne poljoprivredne radove osobe koje moraju obaviti nužne poljoprivredne radove podnose nadležnom stožeru civilne zaštite.

Vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata: CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu.

Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice, koristiti jedan od gore navedenih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter