Predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Crvenog križa posjetili GDCK Krapinu

Obišli kućanstva sa starima i nemoćnima te oboljelima od koronavirusa na kućnom liječenju, kao i karantenu za vozače

Objavljeno: 03.04.2020. JJ

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt u četvrtak su posjetili Gradsko društvo Crvenog križa Krapina. Nakon sastanka u prostorijama društva, predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Crvenog križa s volonterima su obišli kućanstva sa starijim i nemoćnim osobama, oboljele od koronavirusa koji su na kućnom liječenju te karantenu za vozače kamiona.

18 tisuća ljudi

Ravnatelj GDCK-a Krapina Davor Šimunović kratko je prezentirao aktivnosti društva vezane za borbu protiv širenja novog koronavirusa. Tom prilikom pomoćnik Damir Trut je naglasio kako je cijeli sustav civilne zaštite (od državne do lokalne razine) uključen u provođenje mjera i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te istaknuo kako je riječ o oko 18.000 angažiranog ljudstva, što uključuje djelatnike Ravnateljstva civilne zaštite, članove Nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, povjerenike za civilnu zaštitu, operativne snage sustava civilne zaštite (vatrogastvo, HGSS, HCK) te pripadnike postrojbi opće namjene i specijalističke postrojbe civilne zaštite. Posebno je istaknuo važnost angažmana kompletnog zdravstvenog sustava u kojem trenutno radi oko 72.000 osoba (koji uključuje zdravstvene i nezdravstvene djelatnike).

Napomenuo je kako su u aktivnostima suzbijanja širenja virusa, kao i saniranja posljedica potresa u Gradu Zagrebu, sudjelovali i pripadnici Hrvatske vojske, koji su, u skladu sa zahtjevima Stožera civilne zaštite RH, pružili  logističku pomoć u šatorima, krevetima, agregatima i sl., za potrebe opremanja prostora namijenjenih smještaju oboljelih osoba te sudjelovali u čišćenju središta grada Zagreba. Također je istaknuo kako je na dnevnoj bazi angažirano u prosjeku oko 7000 policijskih službenika na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, koji, temeljem nadležnosti, osiguravaju provođenje odluka, mjera i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Danonoćno služe

Robert Markt je zahvalio svim volonterima koji, kako je rekao, danonoćno služe onima kojima je pomoć potrebna, a i svima ostalima, istaknuvši pilot projekt u kojem djelatnici i volonteri GDCK-a obilaze oboljele od koronavirusa na kućnom liječenju, s ciljem rasterećenja zdravstvenog sustava.

Pomoćnik Trut je na kraju izrazio zadovoljstvo organizacijom i opremljenošću GDCK-a Krapina, istaknuvši da su rezultati vidljivi i na visokoj razini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba