Ministar Štromar obišao potresom pogođena područja

“Svjesni smo da nije stradao samo Zagreb, prilikom donošenja novog zakona, brinut ćemo i o ovom kraju“

Objavljeno: 02.04.2020. Jelena Jazbec

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar posjetio je Gornju Stubicu i Donju Stubicu, gdje je zajedno sa statičarima obišao objekte oštećene u potresu.

– Statičari označuju objekte crvenom, narančastom i zelenom, ovisno o tome jesu li sigurne za stanovanje ili ne. To je prvi dio posla koji se mora odraditi što prije i mogu reći da ga dečki dobro odrađuju. Angažirat će ih Krapinsko – zagorska županija i u nekim drugim mjestima gdje je došlo do oštećenja, jer znamo da nije stradalo samo područje Donje i Gornje Stubice. Došli smo danas ovamo kako bismo poslali poruku da u potresu nije stradao samo Zagreb te da ćemo prilikom donošenja zakona kojim našim ljudima želimo omogućiti da im se riješi stambeno pitanje, odnosno, pitanje krova nad glavom koji su izgubili, brinuti i o ovom kraju. Svi će dobiti ono što je neophodno i imati riješeno svoje stambeno pitanje. Zakon predviđa da se zgrade razvrstaju u tri skupine i napravit ćemo sve da obnovimo sve što je moguće. Drugi prioritet je projektiranje, već osiguravamo i sredstva, a na temelju svega onoga što su statičari sada napravili i prema tim prioritetima. Čestitam svima onima, vatrogascima, policajcima, vojsci, ali i svim građanima u Zagrebu i u Zagorju koji su se već prvi dan angažirali na otklanjanju opasnosti od pada dimnjaka, crjepova i slično. Jedinice lokalne i regionalne samouprave kvalitetno rade svoj posao – rekao je ministar Štromar, najavivši da će se zakon donijeti uz prethodnu javnu raspravu te da će se uvažiti svi konstruktivni prijedlozi.

Prirodna nepogoda

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da je na inicijativu lokalnih čelnika, proglasio prirodnu nepogodu za područje Donje Stubice, Gornje Stubice i Marije Bistrice. Prva procjena štete za Gornju Stubicu je 50, za Donju Stubicu između 15 i 20 milijuna kuna, dok se u Mariji Bistrici radi o objektima pod zaštitom spomenika kulture, gdje je šteta također između 10 i 15 milijuna kuna.

– Štete su ogromne, izvorni prihodi mnogo manji i naravno da su to svote koje lokalna samouprava niti s regionalnom samoupravom ne može nadoknaditi. Mi podržavamo ministra Štromara u izradi zakona koji će jasno definirati prava svakog stradalog, da bismo nakon toga i mi vidjeli koji će biti način sufinanciranja te kako se mi možemo uključiti – rekao je Kolar.

Podsjetio je i da se svijet trenutno bori s još jednim nevidljivim neprijateljem, koronavirusom, zbog čega su i troškovi Županije, pogotovo što se tiče zdravstvene skrbi, porasli.

– Apeliram na ministra da se zakon što prije donose i da se štete od potresa počnu sanirati jer razgovarajući s ljudima ovdje, jasno je da je najgora od svega neizvjesnost, ali ja vjerujem da će Ministarstvo odraditi dobar posao – istaknuo je Kolar.

Na području svih triju općina između 55 i 60 objekata je već sada sigurno da neće biti za daljnje stanovanje te će se morati srušiti.

Za mjesec dana

– Na području grada Donja Stubica imamo 12-ak kuća koje su nepovoljne za stanovanje, na poziv za prijavu štete od potresa pristiglo je 70-ak zahtjeva, a još smo i produžili rok do 17. travnja. Svakodnevno obilazimo teren i upisujemo to u registar i nadam se da ćemo za dva tjedna imati konačni broj, koji bi mogao premašiti 20 milijuna kuna štete, a što se tiče broja oštećenih objekata, sigurno ih ima preko 100 – otkrio je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić.

O stanju na području Gornje Stubice govorio je načelnik Jasmin Krizmanić. – Gornja Stubica je najpogođenija jedinica lokalne samouprave u Krapinsko – zagorskoj županiji, do sada smo zaprimili oko 230 prijava štete, a čak 80 objekata je označeno kao jače oštećeno, od čega 35 kao nepovoljno za stanovanje. Oko 65 jače oštećenih kuća je već uneseno u aplikaciju i sada nastavljamo dalje. U Gornjoj Stubici je možda specifično to što od tih 35 obiteljskih kuća, od 25 do 30 obitelji trenutno uopće ne živi u njima, borave kod rodbine i slično,  dok je njih 13 smješteno i u hotelu Jezerčica. Dakako da je kod tih ljudi prisutna velika neizvjesnost i svakodnevno postavljanje pitanja kada će se krenuti s obnovom i izgradnjom te kako će se riješiti njihov problem – rekao je načelnik Krizmanić, najavivši da će se tek kroz mjesec dana znati stvarne štete koje je potres načinio.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba