Od danas se mijenja način izdavanja i izgled propusnica

“Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja bit će moguće samo s e-Propusnicama“

Objavljeno: 01.04.2020. JJ

Ministar uprave Ivan Malenica u Banskim je dvorima predstavio uslugu “e-Propusnica”, kojom će se ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice. Podsjetimo, Temeljem Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, građanima su se izdavale fizičke propusnice za potrebna putovanja. Kako bi se rasteretili stožeri te ubrzao proces, Ministarstvo uprave je odmah po Odluci iniciralo digitalizaciju procesa te zajedno s IT sektorom i nadležnim resorima produciralo sigurno digitalno rješenje za e-Propusnice.

– Sustav je namijenjen građanima u dijelu zahtjeva prema obiteljskim liječnicima, stožerima civilne zaštite te po potrebi poslodavcima. U dijelu izdavanja propusnica, sustav je namijenjen pravnim osobama, liječnicima te ovlaštenim osobama u stožerima civilne zaštite – izjavio je ministar uprave Ivan Malenica na konferenciji za medije.

Jedinstveno mjesto

Sustav predstavlja jednu od usluga Centra dijeljenih usluga (CDU) tako da povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožere civilne zaštite.

– Osnovni cilj ovog sustava je stvoriti jedinstveno mjesto pristupa izdanim propusnicama, čime se smanjuje mogućnost zlouporabe i olakšava sustav kontrole izdanih propusnica. Na taj način moći će se provjeriti prethodno izdane propusnice za one osobe kojima je naknadno određena mjera samoizolacije ili neka druga mjera – pojasnio je ministar Malenica.

U sustav će se prijavljivati korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav), korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mToken ili ePASS)

Ili korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice itd.) U slučaju da pojedine osobe nemaju pristup navedenim uslugama, mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva, primjerice, putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Izdane propusnice će se dostaviti elektroničkim putem i u Osobni korisnički pretinac te se po potrebi mogu i ispisati na pisaču. Propusnica će biti u PDF dokumentu koji u sebi sadržava QR kod za provjeru te se ona može koristiti na mobilnom uređaju prilikom kontrole. Podaci o izdanim e-Propusnicama će s vremenskim odmakom od najviše jedan sat biti dostupne MUP-u radi provjera na terenu.

Do 14 dana

Sustav e-Propusnice građanima omogućuje predaju zahtjeva za izdavanjem e-Propusnice prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite, zatim pregled predanih zahtjeva za izdavanjem e-Propusnica i njihovih statusa te pregled i preuzimanje odobrenih e-Propusnica u digitalnom (PDF) obliku.

Ministar uprave apelirao je na poslodavce i građane da racionalno i nužno koriste e-Propusnice.

– Zlouporabom izdavanja propusnica stavljamo u opasnost cijelu Hrvatsku. Zato budite odgovorni, zatražite propusnice za isključivo neodgodive i nužne situacije i poslove. Čuvajte vaše zdravlje i zdravlje vaših najbližih, a svi koji možete, ostanite doma kako bismo što brže pobijedili virus – poručio je ministar.

Na e-Propusnice se na press konferenciji Stožera civilne zaštite osvrnuo i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Danas se mijenja Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta u smislu da se mijenja način izdavanja i izgled propusnica. Propusnice će se moći izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu za koji se one izdaju. Svi koji su do danas izdali propusnice sukladno Odluci, dužni su sve izdane propusnice zamijeniti e-Propusnicama do 5. travnja. Drugim riječima, napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka od 6. travnja bit će moguće samo s e-Propusnicama – zaključio je ministar Božinović.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter