Vlada odlučila podebljati ekonomske mjere

Državna potpora trebala bi se povećati na 4000 kuna, a država bi uplaćivala i doprinose za radnike

Objavljeno: 01.04.2020. zagorjeinternational

Vlada Republike Hrvatske odlučila je podebljati ekonomske mjere koje je donijela u cilju suzbijanja utjecaja pandemije koronavirusa.

– Uoči sutrašnje sjednice Vlade upravo smo održali uži kabinet na kojem smo dogovorili sve točke dnevnog reda, između ostaloga paket mjera i zakonskih prijedloga koje ćemo sutra usvojiti i dio predložiti Saboru na usvajanje – rekao je premijer Andrej Plenković, istaknuvši da su se odlučili na oprost plaćanja javnih davanja državi svim malim poduzetnicima čiji su prihodi smanjeni više od 50 posto, piše Večernji list.  

Tromjesečna odgoda

Poduzetnicima s godišnjim prihodom manjim od 7,5 milijuna kuna i padom prihoda između 20 i 50 posto ostaje pravo na tromjesečnu odgodu plaćanja poreznih obaveza, dok će se poduzeća čiji će prihodi pasti manje od 20 posto, morati snaći. Veliki poduzetnici, kojih je oko sedam posto, dobivaju pravo na oslobođenje i odgodu poreznih davanja proporcionalno smanjenju prihoda. Primjerice, ako im je prihod pao 70 posto bit će toliko oslobođeni, a preostalih 30 posto platit će nakon odgode. Radi se o porezu na dobit, dohodak i doprinose, dok će se PDV uplaćivati tek kad se naplate izdani računi.

Očuvanje radnih mjesta

Mjere bi se odnosile na travanj, svibanj i lipanj. Minimalnu plaću do sada su zatražili poslodavci za 400.000 radnika, a državna potpora će se od 1.travnja povećati na 4000 kuna. Novost je da će, osim neto plaće, država uplatiti i doprinose za sve radnike i to 1460 kuna po osobi, za što će u naredna tri mjeseca trebati oko 8,5 milijardi kuna.

Plenković je istaknuo kako Vlada šalje snažnu poruku da želi sačuvati radna mjesta, ali je poslodavcima ponovno poručio da ne otpuštaju i da vode računa o radnicima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba