U KZŽ 60 slučajeva zaraze koronavirusom, pet više nego jučer

U Pregradi 28 oboljelih, prvi slučaj i u Radoboju

Objavljeno: 31.03.2020. JJ

U Krapinsko – zagorskoj županiji je trenutno 60 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dakle, pet više nego jučer. 28 oboljelih je s područja Pregrade, 11 iz Krapine, osam iz Huma na Sutli, četiri iz Zaboka, tri iz Oroslavja, dva iz Donje Stubice te po jedan slučaj u Jesenju i Radoboju. Dvije su pozitivne osobe trenutno u KZŽ, ali imaju prebivalište u Zagrebu i Opatiji.

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina otkrio je kako je provedeno 228 testiranja te da se svakog dana uzme oko 20 – 30 uzoraka. Trenutno je u novouređenim izolacijskim jedinicama zabočke bolnice 10 pacijenata, od kojih bi njih dvoje ili troje moglo uskoro biti pušteno kući s obzirom na to da su već sedam dana afebrilni. Spomenuti pacijenti su, kako kaže Vančina, u dobrom zdravstvenom stanju, neki od njih još imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Naravno, uz prijem zaraženih pacijenata, OB Zabok normalno obrađuje i ostale hitne slučajeve, pa je tako prošlog tjedna bilo 140 bolničkih prijema i 130 otpusta, te je obavljena 21 hitna operacija.

Karantena za vozače

Epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije Ivan Lipovac otkrio je kako su od pet novih slučaja, četiri od njih bliski obiteljski kontakti već zaraženih, što, pojašnjava Lipovac, znači da se nisu pridržavali pravila samoizolacije, dok se za jedan slučaj tek trebaju utvrditi okolnosti zaraze.

Na press konferenciji je bio i ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović, koji je otkrio kako je kroz karantenu za vozače, koja je 16. ožujka uređena u Hotelu Well u Tuheljskim Toplicama, do sada prošlo 112 vozača. Oni su uglavnom kroz tjedan na terenu, a onda tijekom vikenda borave u karanteni. Šimunović je rekao i kako 115 gerontodomaćica na području djelovanja svih gradskih društava Crvenog križa obilazi preko 700 osoba treće životne dobi, a osim njih, mogu se javiti i ostale osobe treće životne dobi, kao i oni koji su u samoizolaciji, te COVID pozitivne osobe. Njima će se osigurati dostava namirnica i lijekova te plaćanje računa. Svi oni mogu se javiti na jedinstveni broj Hrvatskog Crvenog križa 0800 11 88.

– Pozivam građane da koriste ovu uslugu jer Crveni križ je na raspolaganju svima njima – poručio je Šimunović.  

Kako je otkrio načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek, od jučer je utvrđeno još jedno kršenje samoizolacije na području KZŽ, dok je od 13. do 30. ožujka bilo 108 dojava te su utvrđena 24 takva slučaja. Jučer je bilo i 40 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta bez propusnica.

Sakralni objekti

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da je danas proglasio prirodnu nepogodu za područje općine Marija Bistrica, koja je također stradala prilikom potresa 22. ožujka.

– Procjenu štete još ne znamo, s obzirom na to da ima dosta sakralnih objekata koji su pod zaštitom spomenika kulture, i za to će nam trebati vremena. Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, naše stručne službe, naši građevinci su već obišli školske objekte na području Gornje Stubice, Donje Stubice i Marije Bistrice, a znate i da smo u subotu, kada je u posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji bio premijer Andrej Plenković, obišli Područnu školu Laz. Procjena štete za Laz je između 1,8 i dva milijuna kuna, za kompletnu sanaciju, ako bi se radila i energetska obnova škole. Nakon detaljnog troškovnika koji smo dali napraviti, objavit ćemo sve rezultate – rekao je Kolar, dodavši i kako je donio odluku da se svakom gradskom društvu Crvenog križa uplati po deset tisuća kuna za dodatne troškove i aktivnosti.

Župan je istaknuo i kako su jutros razgovarali s ravnateljem Srednje škole Krapina Ivicom Rozijanom vezano uz zaštitne vizire koji će se ondje početi izrađivati putem 3D printera. – Uspjeli smo dobiti još jedan dodatni program koji usavršava čitav postupak i sutra će prvih trideset proizvedenih komada biti dostavljeno našoj hitnoj na području Krapinsko – zagorske županije. Svaki dan izlazit će od 30 do 40 vizira koje ćemo slati našim hitnim službama prema trenutačnim potrebama – rekao je Kolar.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba