KRETANJE PO DVORIŠTU – DA ILI NE?

“Došao sam iz Njemačke i ne smijem vidjeti svoju djecu. Majka mi ostavlja jelo na prozoru. Na rubu sam živaca, a sad i ovo“

Objavljeno: 31.03.2020. Jelena Jazbec

Svakodnevno na području Krapinsko – zagorske županije svjedočimo barem jednom slučaju kršenja samoizolacije, i dok postoje građani koji se zaista svjesno oglušuju na odredbe Nacionalnog stožera civilne zaštite, dovodeći tako namjerno u opasnost osobe oko sebe, tu su i oni pomalo zbunjujući slučajevi.

Takvu je situaciju danas doživio 30-godišnji Goran Kračun iz općine Hum na Sutli, kojemu je po povratku iz Njemačke, gdje radi, u nedjelju, 22. ožujka, na granici propisana mjera samoizolacije koje se, kako tvrdi, strogo pridržava. U ponedjeljak, 23. ožujka, odmah je kontaktirao svog liječnika obiteljske medicine, iako isprva nije znao ni kome pripada, s obzirom na to da kod doktora nije bio već 15 godina. Liječnik ga je obavijestio da mu se treba ponovno javiti ukoliko mu se u idućih 14 dana pojave simptomi. Od tada je, kaže, u samoizolaciji, boravi sam u kući, odvojen je od svoje troje djece, a majka mu svakodnevno ostavlja objed na prozoru.

Danas se popeo na krov kuće kako bi postavio gromobran, kada mu je na dvorište došao policijski automobil, kojim je upravljao jedan policijski službenik, i još jedan automobil zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljala ženska osoba.

Odredbe HZJZ-a

– Približili su mi se, ja sam se odmaknuo dva metra,  i nakon toga su me upitali jesam li svjestan činjenice da kršim mjeru samoizolacije. Rekao sam im da, koliko sam čitao u medijima i po društvenim mrežama, smatram da ne kršim. Onda mi je gospođa, za koju pretpostavljam da je iz Državnog inspektorata, rekla da ugrožavam druge, da i ona kod kuće ima dijete koje boluje od multiple skleroze i ne daj, Bože, da se ono zarazi ovim virusom. Rekli su mi i da će napisati da kršim samoizolaciju i da će mi sada tu mjeru produljiti za još 14 dana. Naravno, ja sam na to zvao svog odvjetnika, no, nažalost, nije mi se javio u tom trenutku, ali sam rekao da neću ništa potpisivati jer smatram da nisam prekršio samoizolaciju. Vjerujte mi, na rubu sam živaca što ne smijem nikamo, došao sam iz Njemačke na dva tjedna i ne smijem vidjeti svoju djecu, a sad još i ovo. Na kraju sam pozvao svoju majku, oni su otišli na parkiralište kafića u blizini mog dvorišta i rekli joj da ne smijem izlaziti iz kuće niti se kretati po dvorištu – govori nam Goran, koji nam je ustupio i popis zemalja s lokalnom transmisijom koronavirusa prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije pri ulasku u Hrvatsku, a koji mu je uručen prilikom prelaska granice i na kojem Njemačka uopće nije navedena.

S obzirom na to da dežurni epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije nisu ovlašteni davati izjave medijima, informirali smo se na stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gdje piše kako je samoizolacija posebna mjera zdravstvene zaštite koja se provodi temeljem odluke ministra zdravstva. Primjenjuje se na zdrave osobe (bez simptoma) koje su bile izložene riziku zaražavanja, odnosno, koje se bile u bliskom kontaktu s oboljelom osobom ili su u posljednjih 14 dana boravile u područjima/zemljama s lokalnom ili raširenom transmisijom (prijenosom) koronavirusne bolesti COVID-19, u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenog područja ili doticaja s oboljelom osobom.

Što više u kući

Osnovno pravilo je da treba ostati kod kuće (u kućnoj karanteni/samoizolaciji, a za određena područja strani državljani u organiziranoj karanteni) i izbjegavati fizički bliski kontakt s drugim ljudima. Vrijeme trajanja zdravstvenog nadzora odnosno samoizolacije je 14 dana, zato što inkubacija COVID-19 bolesti (od zaraze do pojave simptoma) može trajati od 2 do 14 dana. Osobe koje podliježu preventivnoj mjeri zdravstvenog nadzora u obliku samoizolacije moraju privremeno ograničiti svoje kretanje i boraviti u kući, ne napuštati dom i imati što manje doticaja s ostalim ukućanima i drugim ljudima. Osoba koja je u samoizolaciji ne treba ići nikuda, odnosno, treba biti što je više u kući. Ako izlazi iz kuće, to treba samo kad je baš nužno, što može uključivati bacanje smeća ili drugu nužnu aktivnost te tada mora izbjegavati bliski kontakt s drugim ljudima, održavati socijalnu udaljenost prema drugim ljudima kod razgovora (ne približavati se na manje od dva metra u zatvorenim prostorima, odnosno jedan metar na otvorenim) i pritom treba imati zaštitnu masku preko nosa i usta. Zanimljivo, na pitanje smije li osoba u samoizolaciji ići prošetati psa, stoji kako je to dopušteno, ali pritom treba izbjegavati bliski kontakt s osobama koje sretne, izbjegavati rukovanje i održavati potrebnu udaljenost od drugih ljudi (ne manje od 1 metar na otvorenom i ne manje od 2 metra u zatvorenom prostoru).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba