Policija podsjeća vozače:

Od 31. ožujka prestaje obaveza paljenja kratkih svjetala danju

Objavljeno: 29.03.2020. JM

Iz Policijske uprave krapinsko – zagorske podsjećaju vozače kako temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala danju, koje je započelo 1. studenoga 2019., završava 31. ožujka 2020. godine.

Sigurnost drugih

Napominju da se svjetla moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti, kao i da je bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima, danju bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije.

Stoga apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.

Vozači bicikla

Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Također, vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba