Posljedice potresa u Zagrebu

PREDRAG ŠTROMAR: ‘Imamo više od 21 tisuću prijava za analizu oštećenja objekata’

Objavljeno: 26.03.2020. zagorjeinternational

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izvijestio je u četvrtak da je do sada podneseno više od 21 tisuću prijava za analizu oštećenja objekata zbog potresa u Zagrebu.

– Imamo do sada više od 21 tisuću pojedinačnih prijava, neke prijave se dupliraju. No ekipa na terenu sve to prati, objedinjava, radi intenzivno, a dosad je obrađeno već oko 2,5 tisuće predmeta – izjavio je Štromar novinarima uoči početka sjednice Vlade.

Stambeno pitanje

Štromar je izvijestio i da se priprema zakon koji će omogućiti da se brže, jednostavnije i efikasnije riješi stambeno pitanje građana u Zagrebu i Krapinsko-zagorskoj županiji čiji su domovi pogođeni potresom.

Kaže da je više od 80 posto priprema za zakon već odrađeno, surađuju s Građevinskim fakultetom, Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture, a nada se da će se vrlo brzo naći u proceduri. Po donošenju zakona Vlada će odmah donijeti i program, a Štromar ističe kako je želja da sve bude brže, s manje birokracije i što efikasnije.

Na pitanje novinara što se može očekivati od tog zakona, s obzirom na to da se trenutno odšteta može isplatiti u visini od pet posto oštećenja, Štromar odgovara da smo već imali slučajeva kada su se zakoni donosili za specifične situacije, primjerice zbog poplava u Gunji.

Ministar očekuje da će sredstava biti te se gleda prema njihovom objedinjavanju. Tako računa i na izvore iz Europske unije.

Građevinski sektor

– Država i Grad Zagreb će dati svoj dio, a postoji i posebni fond – kazao je Štromar te napomenuo da se najprije mora vidjeti koliko nam treba novca, konstatirajući pritom kako će ga trebati puno.

Upitan o posljedicama koronavirusa na građevinski sektor, Štromar je objasnio da veći dio gradilišta radi, s obzirom na to da je omogućeno da se građevinski materijal može nabavljati.

– Investitori sada pojedinačno odlučuju prema tome kakav je obim same gradnje i koliko se mogu poštovati sve preporuke epidemiologa o neprenošenju zaraze. Tko to može ispoštovati, tamo gradilišta rade – zaključio je Štromar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba