Ovaj bi tjedan mogli dobiti potvrdu i za tri nova izliječena

I DALJE NA 14: U Varaždinskoj županiji u protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva zaraze

Objavljeno: 25.03.2020. JJ

U Varaždinskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Inače, do sada je potvrđeno 14 slučajeva, od čega je jedna osoba izliječena.

– Također, mogu objaviti dobru vijest da imamo nova tri pacijenta kojima je prvi bris negativan, što nam ulijeva optimizam da ovaj tjedan dobijemo potvrdu za nova tri izliječena – izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Do sada su u toj županiji testirana 182 uzorka, a redovito se na dnevnoj bazi testira njih oko 15 uzoraka. Preko 900 osoba je pod zdravstvenim nadzorom, od čega su 88 kontakti zaraženih osoba u protekla 24 sata. Varaždinska je policija i provjerila 149 osoba s mjerom samoizolacije te ponovno utvrdila pet kršenja.

Nesuvisle propusnice

Što se tiče izdavanja propusnica, iz varaždinskog Stožera civilne zaštite podsjećaju da za putovanje na posao i s posla propusnice izdaju odgovorne osobe pravnih subjekata, dakle, poslodavci, za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, propusnice izdaju njihovi liječnici obiteljske medicine, a za ostale stvari koje spadaju u kategoriju vitalnih obiteljskih razloga, a u koje spada skrb o roditeljima ili djeci, propusnice izdaju nadležni lokalni stožeri civilne zaštite.

– Dakle, prema mjestu prebivališta postoje gradski i općinski stožeri civilne zaštite, a podatke o njima možete dobiti u vašim gradskim i općinskim službama. Vezano za ograničenja, odnosno uvjete izdavanja propusnica, napominjemo prije svega da je cilj uvođenja propusnica ograničavanje kretanja u svrhu suzbijanja epidemije. Kao  županijski stožer, tražili smo vođenje evidencije iz razloga da nemamo nekontrolirano izdavanje nesuvislih propusnica, odnosno, da to izdavanje bude kontrolirano, provjerljivo, ali i da imamo mogućnost putem OIB provjeriti krše li se uvjeti samoizolacije – napomenuo je načelnik Stožera Robert Vugrin.

Ograničeno kretanje

Podsjećaju i da za kretanje unutar općine ili grada nije potrebna propusnica, no kretanje je ograničeno na područje unutar kojeg je moguće osigurati nabavu nužnih prehrambenih artikala ili lijekova, što znači da mještani iz južnih prigradskih naselja mogu sve potrebno nabaviti u južnom dijelu grada, tipa južne gospodarske zone i nema potrebe za kretanjem u drugi dio grada i to će policija kontrolirati. Isto vrijedi i za općine.

Policija će priznavati i propusnice koje mještani mogu pokazati digitalno na svojim mobitelima, dakle, preporuka je da se stožeri organiziraju da se zahtjevi predaju putem interneta i isto tako preuzmu. Svaka propusnica mora sadržavati osnovne informacije – izdavatelj, ime i prezime korisnika i OIB, svrhu izdavanja, relaciju kretanja i rok važenja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba