Premijer i ministri plaće za ožujak donirat će za pomoć Zagrebu, a župan Kolar i njegovi zamjenici za stubički kraj

VLADINE MJERE ZA GOSPODARSTVO: “Od danas odgoda plaćanja javnih davanja i beskamatna otplata u ratama do 24 mjeseca“

Objavljeno: 24.03.2020. JM

Zbog krize izazvane koronavirusom Vlada je donijela paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima okupljenima se obratio premijer Andrej Plenković, koji je tom prilikom istaknuo kako se danas nalazimo pred puno većom krizom od one 2008. godine, te da se u ovakvim uvjetima moramo pripremiti za tešku bitku, ali i očuvanje svakog radnog mjesta, zbog čega je Vlada prošli tjedan izašla s prvom fazom gospodarskih mjera.

– Koronavirus se proširio na 195 država svijeta, što je postala prijetnja čovječanstvu i gospodarstvu. Do prije par tjedana ovo je bilo potpuno nezamislivo, ali danas je to naša stvarnost. Posljedice su nesagledive za globalno gospodarstvo. Nitko ne može predvidjeti koliko će ova kriza trajati – kazao je premijer Plenković te dodao kako će kriza vrlo vjerojatno potrajati i duže od nekoliko mjeseci.

Na snazi iduća tri mjeseca

Vlada RH tomu će prilagođavati i svoje odluke te su stoga donesene i mjere koje bi mogle pomoći gospodarstvu i koje će biti na snazi iduća tri mjeseca. O mjerama je u svome obraćanju detaljnije govorio ministar financija Zdravko Marić.

– Pravilnik o općem poreznom zakonu danas je stupio na snagu te je moguća odgoda plaćanja pojedinih javnih davanja i nakon toga beskamatna otplata u ratama do 24 mjeseca. Sve informacije Porezna uprava će davati putem svoje mrežne stranice i preko sustava ePorezna – kazao je ministar Marić.

Napomenuo je kako se od strane Vlade može računati na fleksibilnost.

– Poduzetnici koji imaju do 7,5 milijuna kuna prihoda, pod uvjetom da PDV nije naplaćen i da postoje dokazi za nelikvidnost, imat će odgodu plaćanja PDV-a do 31. srpnja i tako svaki mjesec iduće primjene – rekao je Marić.

Što se tiče reprogramiranja kreditnih obveza, kreće se od onih najmanjih poduzetnika kojima je u ovim okolnostima sve stalo.

Doniranje sredstava

– Zajednički nazivnik svih mjera je održavanje likvidnosti. Komercijalne banke i HBOR rade na tome da osiguraju likvidnost mikro i malih poduzetnika – rekao je ministar Marić.

Na konferenciji za medije premijer Plenković je istaknuo i kako su danas otvorena dva računa ministarstva financija, jedan za koronavirus, te jedan za posljedice potresa gdje svaki građanin može donirati dio sredstava.

– Donacijama će se pridružiti i ministri, mi ćemo našu plaću za ožujak donirati na račun za Zagreb – kazao je Plenković.

Na istu mjeru odlučili su se i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek koji će svoje plaće za ožujak donirati za pomoć stubičkom kraju, koji je u nedjeljnom potresu pretrpio najveće štete u KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba