Župan donio odluku o proglašenju elementarne nepogode za Gornju i Donju Stubicu

“Šteta se procjenjuje na preko 40 milijuna kuna, 12 obitelji ne živi u svojim domovima, a morat će se srušiti 42 objekta“

Objavljeno: 24.03.2020. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar proglasio je elementarnu nepogodu za područje grada Donja Stubica te općine Gornja Stubica, na temelju zahtjeva donjostubičkog gradonačelnika Nikole Gospočića i gornjostubičkog načelnika Jasmina Krizmanića. Župan je na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ rekao kako prema prvim procjenama, štete na području Gornje Stubice iznose oko 30 milijuna kuna, a na području Donje Stubice preko 10 milijuna kuna. Taj iznos nekoliko puta prelazi proračun ovih jedinica lokalne samouprave, dodao je Kolar, a nakon što se izvrši pregled, postoji mogućnost da se elementarna nepogoda proglasi i za Mariju Bistricu. Kolar je pojasnio i kako se u spomenute iznose ne ubrajaju štete na crkvama i zaštićenim spomenicima kulture, kao što su primjerice šteta u Svetištu Majke Božje Bistričke, zatim na crkvama na stubičkom području, na Dvorcu Stubički Golubovec, zgradi Kajkavijane i slično.  

Poduzetnički centar

– Važno je spomenuti i da 12 obitelji ne živi u svojim kućama, a 30-ak objekata na području Gornje Stubice i 12 na području Donje Stubice morat će se srušiti jer se neće moći sanirati – rekao je Kolar, dodavši kako situaciju dodatno komplicira i činjenica da je, uz koronavirus i potres, sada pao i snijeg, što onemogućuje sanaciju šteta.

Otkrio je i kako ga je nazvao predsjednik RH Zoran Milanović, koji se raspitivao o stanju u KZŽ, a najavio je i da se nada pomoći u nabavi sanitetskog materijala.

Otkrio je i da se Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije besplatno stavlja na raspolaganje svim obrtnicima i poduzetnicima s područja KZŽ, za pripremu bilo kakve potrebne papirologije da bi se mogle iskoristiti gospodarske mjere Vlade Republike Hrvatske. Također je imenovan i tim unutar Županije koji radi na rebalansu proračuna te na izradi modela bespovratnih sredstava koja će se nuditi poduzetnicima i obrtnicima, posebice malim obrtnicima, a bit će spreman do kraja tjedna.

Što se tiče zaraženih koronavirusom, ravnatelj Opće bolnice Zabok Tihomir Vančina rekao je kako je od sto uzetih briseva, 28 pozitivnih. Jedini oboljeli koji je zbog kliničke slike morao ostati u bolnici je bolje, više nije febrilan, a u izolaciji OB Zabok još je petero pacijenata kojima su uzeti brisevi i čekaju se nalazi, a oni su srednjeg zdravstvenog stanja.

Kontakti prvozaraženog

Doktor Ivan Lipovac, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije, pojasnio je kako se porast od čak deset pozitivnih pacijenata u odnosu na jučer, odnosi uglavnom na druge i treće kontakte prvozaraženog pacijenta, mladića iz Krapine koji je radio u Austriji.

– On nije bio u samoizolaciji, ne znajući da je zaražen, s obzirom na to da je doputovao iz zemlje koja još tada nije bila na popisu zaraženih zemalja. Imao je mnogo socijalnih kontakata i na taj način zarazio mnogo ljudi. Mi smo ušli u trag većini tih ljudi i onda barem njih stavili u samoizolaciju da ne zaraze druge. Više od polovice zaraženih je, dakle, iz njegova kruga kontakata – kazao je Lipovac.

Zbog pacijentice za koju je naknadno utvrđeno da je zaražena koronavirusom, u samoizolaciji je 19 medicinskih sestara i šest liječnika Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, na odjel intenzivnog liječenja liječnici ulaze odjeveni u potrebnu zaštitnu odjeću, a provedena je i dezinfekcija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba