IZVANREDNA SJEDNICA VLADE RH: Hrvatska se bori protiv dva neprijatelja, pridržavajte se odredbi!

U RH 254 osobe zaražene koronavirusom, u Cvjetnom naselju osiguran smještaj za građane pogođene potresom

Objavljeno: 22.03.2020. Jelena Jazbec

Zbog dviju kriza koje istovremeno potresaju Republiku Hrvatsku, održana je druga izvanredna sjednica Vlade RH.

Po završetku, premijer Andrej Plenković još je jednom zahvalio svim dežurnim službama koje od jutra saniraju posljedice razornog potresa magnitude 5,5 po Richteru koji je jutros nešto prije 6.30 sati zatresao Zagreb.

Plenković je dodao i kako je i dalje prioritet rješavanje druge krize, a to je pandemija koronavirusa, kojim su trenutno zaražene 254 osobe u RH, dakle, 19 više nego što je bilo potvrđenih slučajeva danas ujutro.

Besplatni broj

Što se tiče smještaja Zagrepčana kojima su stanovi i kuće oštećeni zbog potresa, Studentski dom Cvjetno naselje je ispražnjen, dio studenata koji je ondje boravio preseljen je u studentski dom na Savu, pa tako svi građani koji se ne mogu vratiti u svoje domove mogu kontaktirati besplatni broj telefona 0800 8805 kako bi im se osigurao smještaj u Cvjetnom naselju.

– U središtu grada osigurat ćemo sigurnosni razmak od zgrada zbog opasnosti od urušavanja, a vojska i policija dronovima će snimiti situaciju na krovovima i zgradama. Građane upozoravam da hodaju čim dalje od zgrade, pogotovo zbog ovog vjetra koji može uzrokovati dodatna urušavanja – upozorio je predsjednik Vlade.

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić otkrila je kako je nakon onog razornog, Zagreb tijekom dana pogodilo još 30-ak manjih potresa.

– Nije realno da ljudi cijeli dan budu na cesti, ali molim građane da i dalje budu na oprezu, a pritom nemojte zaboraviti na koronavirus. Najviše možemo pomoći sami sebi – poručio je Plenković, dok je Ivančić dodala da su manji potresi uobičajeni i mogu potrajati još nekoliko dana, ali i mjeseci. Nemoguće je predvidjeti čeka li nas još jedan snažan potres, ali svi moraju zadržati mirnu glavu i ne podleći panici, a u slučaju sljedećeg potresa, potrebno je ponašati se jednako oprezno kao i kod onog prvog.

Na visini zadatka

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako na sreću nema većih oštećenja na zdravstvenim ustanovama te kako se nakon provjere stručnjaka pacijenti i djelatnici polako vraćaju. U jeku krizne situacije zbog potresa, u novom dijelu zagrebačke Petrove bolnice rođene su dvije bebe, dok je 15-godišnja djevojčica koja je prilikom potresa teško ozlijeđena, na tretmanu u Klaićevoj bolnici.

Dežurnim službama zahvalio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

– Imo dva neprijatelja, jednog nevidljivog i jednog nepredvidljivog, a ja mogu samo istaknuti da će i Hrvatska vojska i civilna zaštita biti na visini zadatka. Prioritet je zaustavljanje širenja koronavirusa, a to se može učiniti jedino smanjenjem socijalne interakcije, što, vidjeli ste, nije jednostavno – zaključio je ministar, koji za sada nije otkrio koje bi se nove mjere mogle poduzeti nastavi li se ova uzlazna putanja epidemijske krivulje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba