Više od 800 zagorskih učenika prošle godine sudjelovalo u projektu “Bez promila“

Tijekom 2019. godine mladi u KZŽ prouzročili 128 prometnih nesreća, od čega 25 u alkoholiziranom stanju

Objavljeno: 22.03.2020. JM

Bliži se završetak ciklusa provedbe projekta “Bez promila“, u sklopu kojeg su tijekom protekle godine mnogobrojne aktivnosti bile usmjerene na smanjenje broja prometnih nesreća i podizanje svijesti o stravičnim posljedicama konzumiranja alkohola osoba koje sudjeluju u prometu, posebice mladih vozača. U projektne aktivnosti bilo je uključeno više od 800 učenika iz devet srednjih škola s područja Krapinsko – zagorske županije. Učenici su se uključili u provedbu projekta kroz predavanja i akcije sa simulacijom takozvanim “pijanim naočalama“, kojima se simulira iskrivljena percepcija vida, odnosno slika kakvu imaju osobe u alkoholiziranom stanju. Kroz sudjelovanje u aktivnostima učenici su informirani o stvarnim posljedicama koje mogu nastati zbog vožnje u alkoholiziranom stanju te su stekli uvid u to kako alkohol vidno smanjuje njihove sposobnosti. Na istu temu održane su i edukacije u autoškolama za buduće vozače. U suradnji sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, provedeni su intervjui s mladim osobama koje su sudjelovale u prometnim nesrećama i njihovim obiteljima, a koje su uzrokovane vožnjom pod utjecajem alkohola.

Odgovorno ponašanje

Tijekom mjeseca borbe protiv ovisnosti, 12. prosinca 2019., u prostoru Srednje škole Krapina održana je konferencija pod nazivom “Mladi, alkohol i vožnja“, kako bi se ukazalo na važnost odgovornog ponašanja u prometu svih sudionika, a osobito mladih vozača.

Na konferenciji su prezentirani rezultati anketnog ispitivanja provedenog među učenicima u devet srednjih škola po pitanju navika i stavova (ne)konzumacije alkohola prilikom izlazaka i upravljanja vozilom. 256 ispitanika bilo je muškog i 226 ženskog spola. Rezultati su pokazali kako 20,75 posto ispitanih posjeduje vozačku dozvolu, 31,33 posto njih izjavilo je da se bolje zabavlja kad su u alkoholiziranom stanju, 80,71 posto da se ne vozi u autu s vozačima koji su pod utjecajem alkohola, dok je 67,63 posto ispitanika izjavilo da opomene vršnjaka/kinju ako vidi da će voziti auto u alkoholiziranom stanju.

Anketno ispitivanje

Rezultati anketnog ispitivanja pokazuju kako se većina mladih odgovorno ponaša prilikom izlaska i konzumacije alkohola. Isto tako, većina ispitanih koji posjeduju vozačku dozvolu se odgovorno ponaša u prometu, što nam govori kako preventivne mjere imaju učinak, no još uvijek postoji određeni postotak mladih koji nisu svjesni posljedica te je upravo radi njih potreban daljnji nastavak preventivnih mjera i preventivnih projekata. Prema podacima Policijske uprave krapinsko – zagorske za 2019. godinu, mladi vozači (16-24 godina) prouzrokovali su 128 prometnih nesreća, što u ukupnom broju prometnih nesreća iznosi 18,2 posto. Pod utjecajem alkohola mladi vozači skrivili su 25 prometnih nesreća, od ukupno 128 koje su skrivili, što čini udio od 19,5 posto. Gledajući u broju prometnih nesreća koje su skrivili svi vozači pod utjecajem alkohola, njih 169, udio alkoholiziranih mladih vozača u prometnim nesrećama iznosi 14,8 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba