Premijer Plenković se izvanredno obratio javnosti

“U najvećoj smo krizi od Domovinskog rata. Dani, tjedni i mjeseci pred nama bit će teški“

Objavljeno: 20.03.2020. JM

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u izvanrednom televizijskom obraćanju hrvatskim građanima, povodom društvene i ekonomske krize koja je nastala širenjem koronavirusa istaknuo je, kako je u Hrvatskoj trenutno 105 oboljelih te kako se uzroci smrti muškarca iz Istre još istražuju.


– Hrvatska je ovu ugrozu prepoznala kao ozbiljnu zdravstvenu prijetnju vrlo rano. U proteklih tjedan dana situacija se drastično pogoršala u Europi. Virus ne poznaje granice i moramo se znati i u tim okolnostima obraniti. Stoga smo bili prisiljeni na uvođenje radikalnih mjera, koje su stupile na snagu noćas u ponoć. Svjestan sam da nam to naglo mijenja svakodnevni život, ali nemamo izbora. Moramo poduzeti sve što je u našoj moći da spasimo živote ljudi i zaštitimo zdravlje što većeg broja naših sugrađana – rekao je premijer Plenković.


Kazao je i kako moramo biti svjesni da će dani, tjedni, a možda i mjeseci pred nama biti teški.


– Moramo uložiti napore na svim razinama da broj izgubljenih života bude što manji. Borba protiv koronavirusa s kojom se danas suočavamo najveća je kriza od Domovinskog rata i najveći izazov za sve nas. Kao i tada, to zahtjeva naše jedinstvo, odgovornost i pribranost, jer samo tako prevladat ćemo ovu nedaću. Moramo shvatiti da virus ne putuje, već ga prenose ljudi, s jednih na druge. Važno je da svi budemo odgovorni i ne krijemo dragocjene informacije hrvatskim liječnicima. Suzbijanje epidemije u Kini dokaz je učinkovitosti strogih mjera. Mi u ovom trenutku čvrsto upravljamo ovom krizom, a ne ona nama. Zdravlje našeg gospodarstva, drugi je naš prioritet. Već sada znamo da će epidemija imati znatne posljedice na gospodarstvo. Izlazimo ususret poduzećima različitim odgodama plaćanja. Ovo je vrijeme za jedinstvo nacije i društvenu odgovornost –kazao je premijer Plenković u svom obraćanju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba