Važno upozorenje iz MUP-a!

“Pazite na ovaj mail o koronavirusu, može vam uzeti sve s računala“

Objavljeno: 20.03.2020. zagorjeinternational

Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je upozorenje za prevaru putem e-maila o koronavirusu. Riječ je, kako pojašnjavaju iz MUP-a, o phishing kampanjama koje pokušavaju iskoristiti epidemiju koronavirusa da se lažno predstave kroz e-mail poruke i uvjere korisnika da pokrene maliciozni kod na svom računalu.

Kako navode u svom priopćenju, jedna takva kampanja traje, a napadači se predstavljaju kao Svjetska zdravstvena organizacija, World Health Organization (WHO), a najčešće teme koje se koriste u ovakvim vrstama poruka su:

–upozorenje iz zdravstvenih centara

– informacije o širenju virusa

– savjeti stručnjaka za zaštitu od zaraze

– analiza o utjecaju virusa na gospodarske sektore ili na druga područja

– ponude za ulaganja u “lijekove”, cjepiva, čudotvornu medicinu, proizvode za zaštitu

– “zanimljive” činjenice / snimke o bolesti

– “važne izjave” o “izvoru” virusa u kojima se ističe ljudska odgovornost iz određenih zemalja

Konkretno, kod ove kampanje naslov e-pošte je An important COVID-19 update for our community, a pošiljatelj se lažno prikazuje ovisno o primatelju (WHO@domena-na-koju-se-šalje). Privitak se distribuira pod imenom je COVID-19.img.

Analizom je utvrđeno da se preuzimanjem gore spomenute .img datoteke na računalo s Windows operativnim sustavom sprema arhivirana zlonamjerna izvršna datoteka naziva “Chance.exe“ koja pokreće podproces “RegAsm.exe” koji je “loader” za trojanski konj “Agent Tesla”. Radi se o poznatoj vrsti trojanskog konja koji preuzima podatke iz računala i šalje ih napadaču.

Iz MUP-a pozivaju na dodatan oprez kod otvaranja e-pošte od nepoznatih pošiljatelja te upozoravaju građane da koriste antivirusne i anti-malware alate, a u slučaju da primijete bilo kakve zlonamjerne on-line aktivnosti vezane uz COVID-19, da ih odmah prijave policiji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba