Potvrđena tri nova slučaja

Broj zaraženih koronavirusom u KZŽ popeo se na osam, sedam pacijenata nalazi se u kućnoj izolaciji

Objavljeno: 20.03.2020. Jožica Miklaužić

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina potvrdio je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije kako su u zabočkoj bolnici tri nova pacijenta pozitivna na koronavirus, što znači da se broj popeo na osam.

– Od osam pacijenata, njih sedam nalazi se u kućnoj izolaciji, odnosno pušteni su na kućnu njegu jer nemaju temperaturu i njihovo je stanje dobro. Jedan pacijent, koji ima temperaturu je još u bolnici i analiziramo njegovo stanje. Nadam se da se ova situacija neće uvelike mijenjati kroz vikend, no mi radimo na povećanju kapaciteta te smo isto tako u fazi nabavke dva kontejnera u kojima bi se uzimali brisevi – rekao je Vančina.

Bliski kontakti

Voditelj odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Ivan Lipovac rekao je kako je zadatak epidemiologa sada, imati pod kontrolom bliske kontakte zaraženih.

– Od osam oboljelih, troje je upravo onih koji su bili među bliskim kontaktima s ranije oboljelima. Upravo iz tog razloga je cilj da bliski kontakti budu u samoizolaciji kako bi spriječili širenje bolesti – kazao je Lipovac te objasnio kako je sedmero oboljelih u kućnoj izolaciji jer imaju blagu kliničku sliku.

– To su ljudi koji su bolesni, ali imaju blagu kliničku sliku i za koje se smatra da neće razviti teži oblik bolesti, a cilj je osloboditi mjesto za one koji će možda imati težu kliničku sliku– rekao je Lipovac.

Načelnik stožera Anđelko Ferek – Jambrek rekao je kako je stožer analizirao situaciju da bi bili spremni za vikend i moguća dodatna opterećenja na granicama i u karantenama za vozače.

– Karantena funkcionira od ponedjeljka pa smo tako jučer imali tri vozača, prekjučer dva, a bitno je napomenuti da u te karantene idu vozači prema mjestu istovara, tako da ne očekujemo veći broj vozača, jer naši vozači istovaruju robu uglavnom u drugim dijelovima Europe i Republike Hrvatske. Procedura je jasna, vozači dolaze na granični prijelaz gdje ih granična policija evidentira i registrira i zatim kontrolira jesu li stigli na mjesto istovara. Vozači znaju da se moraju javiti u najbližu karantenu, a tamo ih dočeka osoblje, mjeri im se temperatura i ispraćuje u sobu – pojasnio je Ferek – Jambrek te naglasio kako je situacija sa samoizolacijom ozbiljna i da nema popuštanja.

– Upozoravamo sve građane koji se nalaze u samoizolaciji da se pridržavaju propisanih mjera, a od ostalih građana očekujemo da prijavljuju ako sumnjaju da netko krši samoizolaciju. Svaku takvu sumnju treba dojaviti na 112, a policija će na temelju podataka kojima raspolaže provjeriti o čemu se radi – rekao je Ferek – Jambrek.

Mjere i preporuke

Krapinsko zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako su kroz OB Zabok prošla 43 pacijenta, a zaraza koronavirusom je potvrđena kod šest muškaraca i dvije žene.

– Krapina, Zabok i Donja Stubica imaju zasada po dva, a Pregrada i Huma na Sutli po jednog oboljelog – rekao je Kolar te ponovno pozvao sve građane da se pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog stožera.

– Mi smo sada došli u fazu kada sami odlučujemo o sebi, a iz iskustva susjednih zemalja se vidi da nas najveći broj zaraženih tek očekuje. I naravno, osobama u samoizolaciji poručujem da se strogo pridržavaju mjera koje su dobili, jer kazna ne znači apsolutno ništa, ako su svojim neodgovornim ponašanjem zarazili nekog od svojih bližnjih – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba