Broj zaraženih u KZŽ popeo se na pet

U zabočkoj bolnici dva nova pacijenta pozitivna na koronavirus

Objavljeno: 19.03.2020. zagorjeinternational

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina objavio je na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, održanoj ispred bolnice, da su u zabočkoj bolnici dva nova pacijenta pozitivna na koronavirus, što znači da se broj popeo na pet. Oba pacijenta do bolnice su se dovezla vlastitim automobilima u srijedu u poslijepodnevnim satima, nakon čega su im uzeti brisevi, a ravnatelj je također otkrio da su oba pacijenta prethodno boravila u inozemstvu.
Što se tiče prvih triju zaraženih pacijenata, Vančina je rekao da se svi osjećaju dobro i nemaju temperaturu. Najavio je i povećanje kapaciteta za primanje oboljelih. OB Zabok trenutno raspolaže sa šest izoalacijskih jedinica, a trenutno je u fazi pripreme suteren s još osam kreveta u izolaciji.

Izdvojena ordinacija

Ravnateljica Doma zdravlja Nada Dogan osvrnula se na rad izdvojene ordinacije u Oroslavju.

– Kao što sam vas obavijestila, jučer u sedam sati počela je raditi naša izdvojena ordinacija koja prihvaća pacijente sa sumnjom na koronavirus. Tijekom jučerašnjeg je dana tako bilo 15 posjeta, liječnik je petero pacijenata poslao u samoizolaciju te ih uputio da se jave svom obiteljskom liječniku radi daljnjeg postupka. Danas tijekom dana dobila sam informaciju da je ondje bilo osmero pacijenata, a jedan od njih upućen je na testiranje u Opću bolnicu Zabok – otkrila je Dogan, podsjetivši da nakon što osoba bude upućena u samoizolaciju, obavezna je kontaktirati svog obiteljskog liječnika, koji potom telefonski nadzire pacijenta dva do tri dana. Ako se medicinsko stanje pacijenta pogorša, on naziva dežurnog epidemiologa ili Opću bolnicu Zabok i pacijent će najvjerojatnije biti upućen u bolnicu.
Na pitanje moraju li Oroslavčani strahovati jer se takva ambulanta nalazi baš u njihovu gradu, Dogan je rekla kako nema razloga za to.

– Ambulanta u Oroslavju radi samo trijažu, a to isto rade sve naše ambulante obiteljske medicine. Ovu smo izdvojili samo iz jednog razloga, a to je da rasteretimo Opću bolnicu Zabok od prevelikih gužvi. Znači, pacijenti koji dolaze u izdvojenu ambulantu ne znači da su bolesni i njih se nakon toga upućuje ili kući ili u bolnicu. Mi smo izdvojili i poseban ulaz u samu našu ordinaciju, a koji je odvojen i od ljekarne i od ulaza u samu zgradu, tako da nikakve bojazni nema – kazala je Dogan, koja je i zahvalila pacijentima na strpljivosti, s obzirom na to da je rad Doma zdravlja za sve slučajeve osim onih hitnih, sveden na minimum. Otkrila je kako su čekaonice prazne te se nada da će tako i ostati.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da, s obzirom na broj zdravstvenih ustanova na području županije, vjeruje da će se uspjeti stvoriti uvjeti da u bolnicama bude mjesta za sve eventualne oboljele.

– Zahvaljujem svima što su primijetili da naš stožer još od 4. veljače intenzivno radi na organizaciji, primanju pacijenata kao i reorganizaciji. Čitavo smo vrijeme u kupovini medicinskih pomagala kao što su maske, odijela, rukavice i sigurno smo jedna od dvije ili tri županije u kojoj se najduže u slobodnoj prodaji u ljekarnama mogu kupiti i zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva za sve građane. Kao i svaki puta, molim sve da budu odgovorni i da se pridržavaju svih odluka koje su donesene jer odgovornim ponašanjem prije svega štite sebe i svoju obitelj, a nakon toga i sve svoje prijatelje te, naravno, na kraju krajeva pridonose općem stanju na području naše županije – poručio je Kolar.

Dopuna odluka

Načelnik Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije Anđelko Ferek – Jambrek podsjetio je da je Nacionalni stožer donio četiri odluke – Odluku o mjerama ograničavanja okupljanja i rada uslužnih djelatnosti te održavanja sportskih i kulturnih događaja, Odluku o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza, Dodatne upute za vozače koji trebaju biti u karanteni, odnosno, u samoizolaciji i Odluku o odstupanju radnog vremena, vožnje i odmora.

– S obzirom na to da su ove odluke stupile na snagu u ponoć, imali smo dosta upita vezano uz činjenicu da neke djelatnosti nisu izričito navedene, tipa, automehaničari, cvjećari, fotografi i ostali koji su također na neki način neophodni za funkcioniranje države. Ministar Božinović je i na jučerašnjoj i na današnjoj pressice napomenuo da se odluka može svakodnevno mijenjati, tako da smo već sada preko Gospodarske i Obrtničke komore dobili dopunu da djelatnosti koje se obavljaju na terenu, smiju raditi, poput vodoinstalatera, plinoinstalatera i slično. Dakle, ukoliko bude kakvih dopuna, mi ćemo ih objaviti na internetskoj stranici Krapinsko – zagorske županije, baš kao i sve ostale informacije – najavio je Ferek Jambrek. (jj, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba