SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ POZIVA NA RAZUMNO RESTRIKTIVNU FISKALNU POLITIKU:

TREBA OLAKŠATI GRAĐANIMA U IDUĆA 2-3 MJESECA: “Besplatna cestarina, moratorij na kredite, naknada plaće za jednog roditelja…”

Objavljeno: 18.03.2020. JJ

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš Dončić oglasio se na svojem Facebook profilu, istaknuvši kako je, zbog izvanredne situacije uzrokovane koronavirusom u Hrvatskoj, ali i u ostatku svijeta, vrijeme za ekspanzivnu monetarnu i razumno restriktivnu fiskalnu politiku.
Hajdaš Dončić tako ističe da je potrebno u prvih 60 dana izbjeći bilo kakve odgode, prolongate i plaćanja u 24 rate doprinosa na plaći i iz plaće, što je prijedlog Vlade, već jednokratnom uplatom u visini od oko 4200 kuna, što uključuje minimalac i doprinose svim poduzetnicima u teškoćama, refundirati dio isplate plaće, bez obveze vraćanja.

Devizne rezerve

– Naglašavam, bez obveze vraćanja, jer ćemo velike probleme o kojima ovisi funkcioniranje nacionalne ekonomije ostaviti samo za kasnije – piše potpredsjednik Sabora, inače doktor ekonomskih znanosti.
Nadalje ističe kako Hrvatska narodna banka, koja ima oko 19 milijardi eura deviznih rezervi u dogovoru s Europskom centralnom bankom i kroz Europski stabilizacijski mehanizam postaje kreditor jedinstvenog sanacijskog fonda te počinje preuzimati ulogu nacionalnog stabilizacijskog fiskalnog fonda.

– HNB preuzima upravljanje s 1,5 milijardi eura iz deviznih rezervi u fiskalni fond, a koji može poslužiti središnjem proračunu za isplate u zdravstveni i mirovinski sustav zbog nastalog proračunskog manjka tj. jaza. Hrvatskoj, pri čemu ističem da sam zagovornik uvođenja eura, ulaskom u ERM 2, kao čekaonicu za euro i uvođenjem eura, ostaje oko 6 milijardi eura deviznih rezervi koje može u nekom ekstenzivnom tumačenju upotrijebiti onako kako želi, a pametnim državama služi upravo kao skriveno blago za egzogene poremećaje, kao što je ovaj uzrokovan koronavirusom. Dakle, mogućnosti postoje – siguran je Hajdaš Dončić.

Zaboravljene vrijednosti

Smatra i da bi se setom ostalih mjera u sljedeća dva – tri mjeseca, kao što su fleksibilnije skraćivanje radnog vremena zaposlenika u cilju održavanja zaposlenosti, ukidanjem PDV-a na dostavu hrane, naknadom plaće za jednog roditelja, besplatnom cestarinom i trajektnim prijevozom, barem djelomično trebalo olakšati život građana, a moratorijem na kredite građana koji to zatraže u dogovoru s bankama olakšati prvi šok i tome dodati mjere koje je predložila Vlada RH.

– Ovo je vrijeme da Europska unija pokaže zašto je nastala i da solidarnost i neke zaboravljene vrijednosti koje su potaknule nastanak EU, opet isplivaju u prvi plan, jer povijest je reverzibilna – zaključuje Hajdaš Dončić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba