Nezapamćene mjere

PRVI SLUČAJEVI U SPLITU: Broj zaraženih koronavirusom je 89, od ponoći se sve zatvara

Objavljeno: 18.03.2020. zagorjeinternational

Kako dnevnik.hr neslužbeno doznaje, u Splitu je zabilježeno dvoje novih zaraženih. Ukupan broj zaraženih koronavirusom popeo se na 89. To su prva dva slučaja zabilježena u Splitu.
Na redovnoj konferenciji u 18 sati Nacionalni stožer civilne zaštite rekao je kako je zaraženo devet liječnika.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da s novim ovlastima Stožer civilne zaštite donosi odluku da od četvrtka na snagu stupi set mjera koje su usmjerene prema strožem socijalnom distanciranju.
– Od četvrtka u 0:01, na snagu stupa čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar – rekao je Božinović.

– Obustavlja se i rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak pripreme te dostave hrane te rada pučkih kuhinja.Također će se obustaviti rad svih trgovina, osim: prodaje prehrambene i higijenske artikle, ljekrane, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajnom specijaliziranih ortopedskih pomagala…Obustavlja se rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih cenatara, svih organiziranih treninga, plesnih škola, dječjih i drugih radionica. Vrijedi i obustava vjerskih okupljanja. Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika te mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima, te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti – nabrojio je ministar Božinović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba