U Vladi RH zbog koronavirusa održan izvanredni sastanak

Od petka neće biti nastave u Istri

Objavljeno: 11.03.2020. zagorjeinternational

Od petka u Istri neće biti nastave, objavio je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon dvosatnog izvanrednog sastanka u Vladi.

– Donijeli smo nekoliko odluka i plan aktivnosti u budućnosti. Danas sam bio u kontaktu s istarskim županom, dobili smo od njega i od njegovih službi, s obzirom na ozračje u Istri i dnevne migracije, želju da se poduzmu određene mjere kako bi se primirila situacija u Istarskoj županija, da se sagleda mogućnost davanja suglasnosti na obustavu rada škola i visokih učilišta te dječjih vrtića. Predlažemo da se od petka obustavi nastava u Istarskoj županiji – rekao je Plenković, a izvještava 24 sata.

Tranzicijski dan

Premijer je dodao i kako će sutra škole biti otvorene te je pozvao zaposlenike da dođu kako bi se pripremio plan.

– Ministarstvo je uputilo ravnateljima mjere za postupanje. Mi smo u posljednjih nekoliko dana u fazi priprema online nastave koja može biti supstitut normalnoj nastavi. S ciljem da se nastavi obrazovni ciklus od ponedjeljka, uz online nastavu, radi se dogovor s HRT-om gdje bi putem trećeg programa bilo korišteno emitiranje programa kojim bi se supstituirala nastava. U Istri nastave neće biti od petka, a sve ostalo će ravnatelji obavještavati roditelje i djecu. Sutrašnji dan je tranzicijski dan kako bi se pripremile odgovarajuće mjere – najavio je Plenković.

Radna mjesta

Na sastanku je bilo govora i o gospodarskim mjerama.

– Cilj je očuvanje radnih mjesta. Naći ćemo mjere koje će poduzetnicima pomoći u likvidnosti njihovog poslovanja jer će biti poteškoća i po pitanju tog aspekta. Isto tako, založit ćemo se za fleksibilnosti po pitanju javnih davanja, to znači poreza i doprinosa. Postoji već danas zakonska mogućnost za svojevrsne odgode, obročna plaćanja, naći ćemo mogućnosti i razmotriti zakonske promjene kako bismo olakšali situaciju poduzetnicima i svima koji mogu biti pogođeni krizom. Ministarstva su dobili zadaću da precizno pripreme mjere koje ćemo usvojiti na Vladi i prezentirati ih u idućim danima. Što se tiče proračuna, on se dobro puni, sve što je bilo tijekom siječnja, veljače i ožujka je prema očekivanju, plaće i mirovine ne dolaze u pitanje. S obzirom na nepredviđeni tijek situacije, vodit ćemo mjera o svim mjerama koje možemo poduzimati i fazno ih primjenjivati – rekao je Plenković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba