Svjetski je tjedan glaukoma

Prvi uzrok nepovratnog gubitka vida

Objavljeno: 10.03.2020. ZI

Obilježava se Svjetski tjedan glaukoma koji je drugi uzrok sljepoće u svijetu, a prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. U svijetu je više od pet milijuna ljudi oslijepilo zbog glaukoma, a procjenjuje se da će taj broj narasti na preko 11 milijuna.

Glaukom se, zbog nedostatka simptoma i spore progresije naziva i “kradljivcem vida“. U razvijenim zemljama čak 50 posto bolesnika ne zna da boluje od glaukoma, dok se taj broj u nerazvijenim zemljama kreće oko 90 posto.

Pravodobnim otkrivanjem bolesti oštećenje vida se može spriječiti.

– Glaukom nema svoje tipične simptome, posebno onaj najčešći oblik, a to je glaukom otvorenog kuta. Visoki očni tlak je glavni rizik faktora za nastanak glaukoma i jedini faktor na kojeg mi možemo utjecati terapijskim mogućnostima za snižavanje očnog tlaka. Glavni cilj liječenja je sačuvati vidno polje, što znači ne dozvoliti progresiju i daljnje propadanje vidnog polja – objasnila je Mia Zorić Geber, voditeljica referentnog centra za glaukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Zanemario problem

Ivanu Juriću je, nakon sistematskog pregleda, bio otkriven povišen očni tlak s 40 godina starosti.

– Nažalost, pri tom pregledu nisu me upozorili na opasnosti visokog očnog tlaka, tako da sam sljedeće tri godine zanemario problem i tek nakon tog perioda otišao sam na specijalistički pregled. Danas, nakon 10 godina, uz liječenje, glaukom je stabiliziran, ali vidno polje mi je oštećeno – kazao je Jurić.

Mia Zorić Geber ističe kako je potrebno odlaziti na oftalmološke preglede, što je osobito važno za stariju populaciju.

– Poruka građanima je da se odazovu javno-zdravstvenima akcijama mjerenja očnog tlaka. Također da redovito obavljaju oftalmološke preglede u oftalmološkim ambulantama, gdje će se pored vidne oštrine izmjeriti intraokularni tlak, pregledati očna pozadina, odnosno vidni živac i napraviti pregled vidnog polja. To je osobito važno za stariju populaciju – rekla je Zorić Geber.

Pravovremeno otkrivanje bolesti

Cilj obilježavanja Svjetskog tjedna borbe protiv glaukoma jest širenje znanja i svijesti o glaukomu s naglaskom na pravovremeno otkrivanje, prevenciju razvoja te smanjenje broja slabovidnih i slijepih osoba kao posljedica glaukomske bolesti.

Referentni centar za glaukom Ministarstva zdravstva RH i Glaukomska sekcija Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva aktivno će poduprijeti obilježavanje ove manifestacije i sudjelovati u realizaciji raznih aktivnosti diljem Hrvatske.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter