Očuvanje izvornog bednjanskog govora

“UČIMO BEDNJANSKI KROZ IGRU”: Ministarstvo kulture Općini Bednja odobrilo 20 tisuća kuna za održavanje edukativnih radionica za djecu

Objavljeno: 08.03.2020. IB

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske odobrilo je Općini Bednja 20.000 kuna potpore za održavanje edukativnih radionica za djecu, čiji je cilj očuvanje izvornog bednjanskog govora. Bednjanski govor proglašen je nematerijalnom kulturnom baštinom pa je i ova potpora odobrena iz Programa resornog ministarstva koji se odnosi na zaštitu nematerijalne kulturne baštine za 2020. godinu. Potpora će omogućiti da se i ove godine u školi nastavi održavanje radionice pod nazivom “Učimo bednjanski kroz igru“ za djecu od četiri do sedam godina te slične radionice za stariju djecu, od osam do 12 godina, koje će voditi učiteljica koja je izvorna govornica bednjanskog, a cilj je da se na takav način potakne djecu da u svakodnevnom životu komuniciraju na domaćem govoru.
Također, cilj je govor obogatiti sa što više izvornih riječi, izraza i uzrečica koje se u svakodnevnom govoru sve manje upotrebljavaju ili pak se povlače zbog sve većeg unosa štokavskog standarda u originalni bednjanski leksik. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba