MEĐUNARODNI JE DAN ŽENA

MUŽEVI ŽENAMA UZROKUJU VIŠE STRESA OD DJECE: Hrvatski muškarci na europskom dnu po sudjelovanju u odgoju djece i kućanskim poslovima

Objavljeno: 08.03.2020. zagorjeinternational

Međunarodni je dan žena, kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena obilježen je 8. ožujka 1909. godine u SAD-u, Deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Žene su se tijekom povijesti izborile za ravnopravnost, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na odabir majčinstva, pravo na obnašanje svih funkcija, no posljednja istraživanja koja se odnose na društvene navike, pokazuju poražavajuće podatke za žene. Statistika govori da je mnogo veći udio žena koje skrbe o djeci, obavljaju kućanske poslove i kuhaju od muškaraca.

Briga o djeci

U 2016. godini u EU čak je 92 posto žena u dobnoj skupini između 25 i 49 godina, s djecom mlađom od 18 godina, svakog dana skrbilo o svojoj djeci, u usporedbi sa 68 posto muškaraca. U Hrvatskoj samo 54 posto muškaraca u odrasloj dobi od 25 do 49 godina svakodnevno sudjeluje u brizi o djeci. Lošiji rezultat zabilježila je samo Grčka, s jednim postotkom manje.

Što se tiče kućanskih poslova i kuhanja, razlike su čak i veće. U 2016. u EU 79 posto žena svakog je dana kuhalo i/ili obavljalo kućanske poslove, u usporedbi s 34 posto muškaraca. Statistički podaci kažu da u svakodnevnom kuhanju i obavljanju kućanskih poslova hrvatski muškarci sudjeluju u iznimno slabom postotku od samo 12 posto. U ovom području istraživanja Hrvatska je ostvarila najlošije rezultate i tako pala na samo dno europske ljestvice.

Iz tog razloga ni ne čude rezultati novijeg istraživanja, koje je proveo Today među sedam tisuća mama, a koje je pokazalo kako su žene prilično izložene stresu. Na skali do 10, u prosjeku, stres osjećaju 8,5. Pritom njih 46 posto kaže da im više stresa uzrokuju muževi, nego djeca.

Izvor stresa

Mnoge majke su se požalile da na svoju bolju polovicu gledaju kao na “veliko dijete“, a ne ravnopravnog partnera. Također su uvjerene da je njihov stres drugačiji od onog koji osjećaju muškarci. Tri četvrtine ispitanica osjećaju da većina roditeljskih i kućanskih obveza uglavnom pada na njih te većinu dana provedu brinući da neće obaviti sve što bi trebale. Jedna od pet žena priznaje da je jedan od svakodnevnih izvora stresa osjećaj da ne dobivaju dovoljno podrške ili pomoći od partnera.

S druge strane, istraživanje provedeno među 1500 očeva pokazalo je da muškarci danas pomažu u odgoju djece više nego ikad prije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba