U Pregradi održano predstavljanje studije “Pregradska jezgra budućnosti“

POZIV INVESTITORIMA: “Pregrada je grad u kojem je ugodno živjeti, grad kulture, turizma i poslovnih mogućnosti“

Objavljeno: 05.03.2020. Jožica Miklaužić

U Gradskoj vijećnici Grada Pregrade održano je predstavljanje studije “Pregradska jezgra budućnosti“ koja za cilj ima pokretanje revitalizacije i regeneracije povijesne jezgre grada. Kako je rekao gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, Grad Pregrada je zatražio od Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu izradu studije o mogućnostima prostorno programske preobrazbe jezgre grada Pregrade.

Povijesna vrijednost

– Radi se o tome da želimo potaknuti razvoj naše povijesne jezgre, a okidač svega toga trebala bi biti izgradnja eko bazena, što je ujedno naša najveća investicija koju ove godine planiramo realizirati. Naša stara jezgra nažalost ima puno objekata koji su prazni i na prodaju, a koji s druge strane imaju veliku povijesnu vrijednost. Upravo iz tog razloga smatramo da mi kao Grad trebamo dati poticaj i spojiti vlasnike tih objekata i potencijalne investitore kako bi podigli poslovnu aktivnost na tom području. Javne zgrade u vlasništvu Grada smo u potpunosti energetski obnovili, a uz investiciju eko bazena tu je i obnova kino dvorane koja će također osvježiti naš centar i malo ga probuditi. Smatram da ovdje imamo jednu dobru priču, imamo jako dobre gospodarske pokazatelje, a sad trebamo raditi na tome da u našoj staroj jezgri osiguramo što više sadržaja, što će naravno doprinijeti i našem turističkom razvoju – rekao je gradonačelnik Vešligaj te dodao kako vjeruje da će studija “Pregradska jezgra budućnosti“ potaknuti investitore da dođu u Pregradu i investiraju.

– Vjerujem da će ova tribina danas, također biti mjesto gdje će se sastati vlasnici objekata i potencijalni investitori i da će se izroditi neke nove poslovne ideje. Shvaćam da svaki investitor dolazi ovdje da zaradi, ali smatram da smo mi ovdje postavili jako dobre temelje i pozivamo ih da dođu u Pregradu, da ovdje investiraju i vjerujem da će im se to u svakom slučaju isplatiti. Pregrada je grad u kojem je lijepo i ugodno živjeti, to je grad kulture, turizma i poslovnih mogućnosti za svakoga – naglasio je gradonačelnik Vešligaj.

Studiju su izradili Jesenko Horvat i Marina Pavković sa Zavoda za urbanizam, prostorno planiranje i pejzažnu arhitekturu koji su istaknuli kako su slične studije već radili na području Like i Dalmacije, ali i u Zagorju.

Prostorno programiranje

– Radili smo na revitalizaciji građevina dvorca Miljana, a ovo nam je izuzetno zanimljiv projekt jer se uklapa u mjerilo malih gradova kojima naša metoda prostornog programiranja može pridonijeti i to ne samo u smislu regeneracije povijesne jezgre nego i njenoj revitalizaciji odnosno povratku njenog stanovništva. Ovdje smo već više od šest mjeseci, te smo vidjeli Pregradu u različitim vremenskim uvjetima, kao i samo stanje građevina uz državnu cestu, koja je ujedno i glavna gradska ulica. Tako smo zapravo vidjeli što Pregradi prvenstveno nedostaje, a to je poslovna aktivnost u povijesnoj  jezgri i gustoća stanovništva. Na to smo se referirali i pokušali različitim programima pridonijeti tome da se ta situacija promijeni. Najveću smo pažnju obratili na afirmaciju potoka Kosteljina, posebice njegovu  zapadnu stranu, tako da projekti koji su sada u idejnoj fazi, su okrenuti i lokalnoj zajednici, gradu Pregradi i Krapinsko – zagorskoj županiji, ali prvenstveno privatnim inicijativama odnosno vlasnicima kuća koje su većinom na prodaju ili velikih bivših industrijskih objekata kao što je to primjerice Emka – objasnila je Marina Pavković te dodala kako će programi na kojima su radili pridonijeti tome da se povijesna jezgra Pregrade značajno revitalizira i uklopi u trendove turističkog rasta KZŽ te veliki trend vezan uz zdravstveni turizam.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba