Uređenje rodne kuće poznatog Desinćanca bliži se kraju

“Kuća Đure Prejca, u kojoj će biti uređen muzej i turistički info centar, bit će svečano otvorena u travnju, na Dan općine“

Objavljeno: 04.03.2020. Jožica Miklaužić

U veljači prošle godine započela je adaptacija i rekonstrukcija rodne kuće Đure Prejca u Desiniću, koja je rezultat uspješne prijave Općine Desinić na Mjeru 07 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.
Projekt uređenja rodne kuće jednog od najpoznatijih hrvatskih skladatelja rodom iz Desinića, gospodarske zgrade, parkirališta i okoliša prema riječima načelnika Desinića Zvonka Škreblin polako se privodi kraju.

Građevinski dio

– Ostalo nam je za završiti još jedan dio ograde i manji dio parkirališta, tako da ćemo kroz ovaj tjedan završiti građevinski dio, nakon kojeg kreće unutarnje uređenje.  Jedan dio kuće uredit ćemo kao muzej s ostavštinom našeg poznatog skladatelja i tu će biti izloženi njegovi notni zapisi u digitalnom obliku i njegov hologram, a to uređenje planiramo završiti do početka travnja – objasnio nam je Škreblin te dodao kako će drugi dio kuće biti turističko – informativni centar.
– Uz informativni centar nalazit će se i gospodarska zgrada, čija renovacija je također pri kraju, a koja će služiti za predstavljanje, prvenstveno najmlađim, ali i odraslim posjetiteljima kako se nekad radilo na poljoprivredi. Između ostaloga, tu će se održavati i razne radionice, a bit će to i prostor za naše OPG-ovce koji će unutar njega moći prezentirati i prodavati svoje proizvode. U gospodarskoj zgradi već su i postavljene instalacije, a obučena je hrastovim daskama, tako da jako lijepo izgleda – rekao je načelnik Škreblin napomenuvši kako je naručen i namještaj za turistički info centar u kojem će biti zaposlena jedna osoba.



Turistički vodič


– U sklopu Turističke zajednice općina Kumrovec, Desinić i Zagorska Sela, u info centru radit će turistički vodič, a kojeg će financirati Općina Desinić. Tako će svaki dobronamjerni gost koji nam navrati na jednom mjestu dobiti sve informacije, od toga gdje može prenoćiti i dobro pojesti do događanja i znamenitosti koje može posjetiti, kako u našem kraju, tako i u cijeloj županiji – kazao je Škreblin.
Vrijednost cjelokupnog projekta iznosi pet milijuna kuna, od čega na građevinske radove otpada četiri, a na unutarnje uređenje milijun kuna, a završetak radova očekuje se u travnju.
– Ne mogu precizirati točan datum završetka radova, ali otvorenje s uporabnom dozvolom održat ćemo na Dan općine, 25. travnja – najavio je Škreblin.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba