Korizmena tribina u Mariji Bistrici

“PONOS HRVATSKE“: Marina Hoblaj progovorila o iskustvu posvajanja šestero i udomljavanja 12-ero djece

Objavljeno: 03.03.2020. zagorjeinternational

Ogranak Matice hrvatske u Mariji Bistrici i Svetište Majke Božje Bistričke organizirali su u subotu prvu korizmenu tribinu na temu ”Svako dijete treba obitelj – Udomiti ili posvojiti dijete prekrasan je dar”.

Iz romskih obitelji

Gošća je bila posvojiteljica i udomiteljica Marina Hoblaj, predsjednica Udruge udomitelja djece Međimurja i potpredsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, a voditeljice članice predsjedništva Ogranka Zrinka Brlečić – Švaljek i Ivančica Hopek – Kramar. Marina Hoblaj, posjetiteljima je prenijela svoje bogato iskustvo o posvojenju i udomiteljstvu. Naime, bračni par Hoblaj je posvojio šestero djece, a tijekom 10 godina u njihovoj je obitelji udomljeno čak 12-ero djece. Neka su još uvijek s njima, a jedan od njih, 19-godišnji Mladen, i sam je prenio svoja iskustva i prepričao svoj prvi dan u obitelj Hoblaj, koja je prošle godine dobila nagradu “Ponos Hrvatske“. Spomenuto je kako dio djece koju su Hoblajevi udomili, dolazi iz romskih obitelji. Radom kroz spomenute udruge Marina Hoblaj je saznala da je danas u Hrvatskoj oko 3500 djece bez adekvatne roditeljske skrbi, a njih oko 1000 je u domovima.

Druga tribina

– Vrlo često takva djeca, koja odrastaju bez obitelji i sama ne mogu zasnovati obitelj ili ona kratko traje, jer zapravo niti ne znaju što je to obitelj – istaknula je Hoblaj. Među 60-ak prisutnih na tribini bili su i načelnik Marije Bistrice Josip Milički te predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek. U ime organizatora nazočne su pozdravili predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vedran Klaužer i rektor Svetišta preč. Domagoj Matošević, te pozvali na drugu korizmenu tribinu u subotu 14. ožujka, na temu “Kako do čistog okoliša, zdravlja i zelene Hrvatske?”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba