KULTNA SERIJA USKORO U "KEREMPUHU"! Uloge Dudeka i Regice igraju zagorski glumci

“Dođite otvorena srca i dopustite da vam se ovi naši Gruntovčani jednako svide, ako ne i više“

Objavljeno: 29.02.2020. Jožica Miklaužić

U nedjelju, 8. ožujka, u Satiričkom kazalištu Kerempuh na rasporedu je premijera nove predstave “Gruntovčani”, napravljena po kultnoj seriji uz koju su odrastali brojni Hrvati i koja svakom novom reprizom ponovno izmamljuje osmijeh na lice.
Kazališni tekst adaptacija je Kerstnerove žufke komedije “Weekend u Gruntovcu“, koja je izvođena u kazalištu Komedija 70-ih godina, ali nije nikad ekranizirana. Popularna i omiljena dramska serija “Gruntovčani“ svoju je popularnost stekla u režiji Kreše Golika. Serija je to koja je brojne televizijske gledatelje uvodila u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenog života i mentaliteta “malog čovjeka“ u fiktivnom podravskom selu.
Zanimljivo je da će uloge glavnih junaka u novoj kazališnoj predstavi odigrati mladi zagorski glumci, pa će se tako u ulozi popularnog Dudeka naći Oroslavčanin Matija Šakoronja, dok će ulogu Regice igrati Mirela Videk Hranjec iz Bedekovčine, koja nam je i otkrila kako je ovo njena treća suradnja s jednim od redatelja predstave, Borisom Svrtanom.

Analitičan i temeljit rad

– Kad me je Boris nazvao i pitao bih li htjela igrati ulogu Regice, bilo mi je jako drago i stvarno sam počašćena. S njime mi je oduvijek bilo prekrasno raditi, a tako je i sada te mogu reći da nam ide jako dobro. Iza nas je nešto više od dva mjeseca lijepog rada, koji ni po čemu nije bio mukotrpan, nego analitičan i temeljit. Vjerujem da će se to i vidjeti na našoj igri u predstavi i naravno da će publika to isto tako prepoznati – ispričala nam je Mirela Videk Hranjec te dodala kako joj je bio veliki gušt raditi na ulozi Regice.

– Naravno da sam kao dijete pratila “Gruntovčane” i to mi je uz seriju “Naše malo misto“ jedna od najdražih serija ikad, no kad sam čula da ću igrati Regicu, nisam odoljela, a da ih ne pogledam opet, prvenstveno kako bih iz jedne drugačije perspektive vidjela kako to danas funkcionira. No, nisam htjela gledati previše da se ne zakočim u svojoj glumačkoj igri i inspiraciji. Pristupila sam ulozi Regice na način da sam probala razmišljati kao ona, gledati što to nju tjera naprijed, koje su joj motivacije i ono što je najbitnije kod Regice, osim odnosa s Dudekom, njen odnos spram ostalih likova, gdje se najbolje vidi kakva je ona. Kad sam posložila kako se ona ponaša spram Cinobera, Presvetlog, babice, onda je kod mene na svoj način izašla Regica – objasnila je Videk Hranjec, a mi smo je, naravno, upitali javlja li se trema kako se bliži premijera.

– Treme trenutno nema, ali jedva čekam da dođe. Mi smo posao odradili, jedino nam još sada fali publika koju jedva čekamo, a onda će valjda doći i trema da nas sve skupa još jednom “ispljuska“ i da onda možemo pokazati sve što smo hranili ovih mjeseci – kazala je Mirela, dok nam je pak novopečeni Dudek, Matija Šakoronja rekao kako trema postoji, ali samo ona pozitivna.

– Jedan sam od onih glumaca koji jedva čekaju publiku i jedva čekam premijeru i svaku sljedeću izvedbu. Već smo u završnoj fazi predstave i imam osjećaj da sam srastao s ulogom i jako mi je drago što ću oživjeti taj lik ponovno, ali mi je žao što to neće vidjeti Martin Sagner – rekao nam je oroslavski glumac, napomenuvši kako mu je velika čast igrati upravo ulogu Dudeka.

– Velika je čast igrati bilo koju značajnu ulogu, a pogotovo ulogu Dudeka, koju je kao što znamo dosad igrao samo Sagner i sad biti tek drugi u povijesti koji će tu ulogu odigrati je, uz veliku odgovornost i teret, isto tako i veliki užitak – kazao nam je Šakoronja te uputio poziv svima da ih dođu pogledati u Kerempuh.

– Svi koji dođu mogu očekivati puno smijeha, ali i puno nostalgičnih momenata, tako da možda na kraju i puste koju suzu – otkrio je Šakoronja, a pozivu na predstavu se pridružila i Mirela Videk Hranjec.

– Dođite otvorena srca i nemojte puno očekivati u odnosu na one nekadašnje Gruntovčane, dopustite da vam se i ovi naši jednako svide, ako ne i više – poručuje bedekovčanska glumica.

Izazovi novog doba

Osim Dudeka i Regice, kako najavljuju iz Kerempuha, u ovoj priči o Gruntovčanima koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatičemo i ostale poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerovog remek – djela – Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge, a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da će karakteri i mentalitet poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe, doći do punog izražaja.

– Na kraju ove kajkavske komedije pitat ćemo se kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom. Gruntovec tako postaje razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom. Tome se, naravno, danas možemo samo smijati, a katarza će doći kad se najmanje budemo nadali – stoji između ostaloga u najavi predstave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba