Jeste li se s početkom korizme odlučili ostaviti cigareta?

U Hrvatskoj se obilježava Dan nepušenja

Objavljeno: 26.02.2020. zagorjeinternational

Danas se obilježava Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima, simbolično, prvog dana korizme, jer je to specifično razdoblje u godini kada većina ljudi razmišlja o odricanju od nečega u čemu uživa tijekom godine. Obilježavanjem tog dana želi se pušače potaknuti na prestanak pušenja.

Kako stoji na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Hrvatska je u samom svjetskom vrhu prema konzumaciji cigareta jer svaki treći Hrvat puši, a svaki drugi od njih popuši od 15 do 24 cigarete dnevno.

Istraživanja dokazuju kako je pušaču za cigaretu potrebno 8 minuta. Ako pušimo kutiju cigareta dnevno, u danu dobivamo 2 sata i 40 minuta dodatnog vremena, što u godini iznosi čak 40 dana.

Pušači se često početno motiviraju mogućom ušteđevinom u slučaju nepušenja. No, rijetko uistinu izračunamo koliko bismo novca uštedjeli. Korisno je osvijestiti kako osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena između 26,00 i 30,00 kn, godišnje popuši od 9490 do 10.950 kuna.

Istraživanja pokazuju kako osobe koje puše, u prosjeku umiru u 10 godina mlađoj dobi nego nepušači, a oni stariji od 45 godina u odnosu na nepušače imaju u prosjeku trostruko veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka. Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno imaju četverostruko veći rizik za smrt u odnosu na nepušače, a pušenje je povezano s povećanjem rizika obolijevanja od najmanje 30 bolesti, uključujući rak, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB) i bolesti srca.

Procjenjuje se kako u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske.

Snažna želja za cigaretom traje tri minute, nikada dulje. Moguće ju je suzbiti alternativnim, nerizičnim ponašanjima: operite zube, prošećite, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba