Zvonjavom i plesom tjerali zle duhove i zimu

“Petrajski kurenti“ posjetili varaždinsku Županijsku palaču

Objavljeno: 26.02.2020. JM

Već tradicionalno, članovi Udruge “Petrajski kurenti“ posjetili su Županijsku palaču u Varaždinu, gdje su u atriju predstavili svoje atraktivne pokladne maske, otplesali ples i podružili se s građanima. Prema vjerovanju, kurenti svojom zvonjavom i plesom tjeraju zle duhove i zimu, a ljudima donose sreću i veselje.

Fašnički običaji

U atriju su ih dočekali zamjenici župana Tomislav Paljak i Robert Vugrin te županijski vijećnici Roman Strelec i Zlatko Koračević. Zamjenik župana Paljak zahvalio je kurentima, istaknuvši kako oni njeguju tradiciju i čuvaju fašničke običaje, a zaštitni znak im je “Petrajska luga“, odnosno, maska.
– Želim ovom prigodom pohvaliti rad ove udruge, koja je osnovana na naš poticaj te na jedan zanimljiv i kreativan način doprinosi društvenom životu općine Petrijanec, ali i šire. Koristim priliku da čestitam i na organizaciji nedavno održanog međunarodnog fašnika u Petrijancu, čije je održavanje podržala i pomogla Varaždinska županija. Lijepo je vidjeti ovako kreativne i vesele ljude koji šire veselje – rekao je Paljak.

Izrada maski

Članovi udruge zahvalili su domaćinima na dobrodošlici, upoznali županijske dužnosnike sa svojim nastupima te istaknuli kako udruga broji preko trideset aktivnih članova. Kako su rekli, sama ideja o kurentima te o izradi maski nastala je još šezdesetih godina prošlog stoljeća i to inicijativom i zalaganjem tadašnjih učiteljica osnovne škole u Petrijancu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba